RSZ: Nezaposlenost u Srbiji 17,6%

Stopa nezaposlenosti u Srbiji je u trećem kvartalu bila 17,6 odsto, a stopa zaposlenosti 40,6 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 31.10.2014.

13:39

Default images

Kako se navodi, stopa nezaposlenosti u Beogradskom regionu bila je 17,3 odsto, u Regionu Vojvodine 18,1 odsto, dok je u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije ona iznosila 15,6 odsto, a u Regionu Južne i Istočne Srbije 20,3 odsto.

Saopšteno je i da je najveća stopa zaposlenosti u trećem kvartalu 2014. godine bila u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije (44,2 odsto), Regionu Vojvodine (40,6 odsto), dok je u Beogradskom regionu stopa zaposlenosti bila 38,3 odsto, a u Regionu Južne i Istočne Srbije 38,5 odsto.

Posmatrano po polovima, stopa nezaposlenosti je veća kod žena, dok je stopa zaposlenosti veća kod muškaraca. U trećem kvartalu ove godine stopa nezaposlenosti žena bila je 18,4 odsto, a muškaraca 17,1 odsto, dok je stopa zaposlenosti ženskog stanovništva 34 odsto, a muškog čak 47,8 odsto.

U saopštenju se dodaje da je stopa neformalne zaposlenosti u trećem kvartalu 2014. bila 23,4 odsto i ona predstavlja procenat lica koja rade bez formalnog ugovora o radu u ukupnom broju zaposlenih.

"Ova kategorija obuhvata zaposlene u neregistrovanoj firmi, zaposlene u registrovanoj firmi, ali bez formalnog ugovora o radu i bez socijalnog i penzionog osiguranja, kao i neplaćene pomažuće članove domaćinstva", naveo je RZS.

Kako se precizira, RZS Anketu o radnoj snazi u ovoj godini prvi put sproveo u trećem kvartalu 2014. na uzorku od oko 10.000 domaćinstava, a anketirano je 23.471 osoba, od kojih je 20.408 starijih od 15 godina i na njih se odnose dobijeni podaci.

"Osnovni cilj sprovođenja ove ankete jeste prikupljanje podataka o radnim karakteristikama stanovništva i procena ukupne radne snage u zemlji prema medjunarodnim preporukama i definicijama, odnosno dobijanje podataka o tri osnovna, medjusobno isključiva kontingenta stanovništva starog 15 i više godina - zaposlena, nezaposlena i neaktivna lica", navodi se.

RZS je saopštio i da radnu snagu - aktivno stanovništvo čine sva lica koja rade makar jedan sat sedmično ili aktivno traže posao u cilju sticanja sredstava za život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: