"Pametna brojila prave i Srbi"

Domaći proizvođači električnih brojila uputiće apel da se pomogne da tenderi za nabavku "pametnih brojila" omoguće dobijanje tog posla i domaćim proizvođačima.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 30.10.2014.

16:00

Default images

Dopis sa apelom uputiće Elektroprivredi Srbije (EPS), Elektromreži Srbije (EMS) i nadležnim ministarstvima.

Na današnjoj sednici Grupacije proizvođača opreme za merenje električne energije, u Privrednoj komori Srbije PKS, domaći proizvođači su rekli da od nadležnih institucija očekuju da spreče pritisak konsultanata Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB) oko objavljivanja tenderske dokumentacije za ta brojila.

To bi trebalo da pomogne da se ne desi da samo strani proizvođači mogu da zadovolje finansijske, tehničke i druge parametre tendera za nabavku "pametnih brojila", na štetu srpskih proizvođača, rečeno je na sednici.

U Srbiji se u novembru ili do kraja ove godine očekuje raspisivanje tendera za uvođenje "pametnih brojila" u EPS-u, što će biti finansirano iz kredita EBRD-a i EIB-a od 80 miliona evra.

Procenjeno je da će vrednost uvođenja "pametnih brojila" u Srbiji , kada se uzme u obzir stanje elektroenergetskog sektora Srbije, broj i vrste kupaca i stanje merne infrastrukture dostići 500 miliona evra, a domaći proizvođači su izuzetno zainteresovani da dobiju taj posao, jer bi na taj način direktno i indirektno bilo otvoreno više od 1.500 radnih mesta u Srbiji, istakli su na skupu predstavnici domaćih proizvođača brojila.

Domaći proizvođači obično ne dobiju posao na tenderima koje finansiraju međunarodne finansijske institucije, kao što je EBRD ili Svetska banka, zbog uslova tendera, koje ne mogu da ispune domaće kompanije, rekao je predstavnik kompanije Enel Dragan Vasiljević. On je naglasio da je zato potrebna politička i podrška Vlade Srbije da bi domaći proizvođači brojila dobili taj značajan posao.

On se založio da se posao nabavke brojila izvodi kroz više deonica ili lotova, kako bi domaći proizvođači imali veću šansu da dobiju posao.

Vasiljević je ocenio da nabavka "pametnih brojila" u vrednosti od 80 miliona evra ne odražava stvarnu potrebu EPS-a i da bi ta brojila trebalo postepeno uvoditi i to prvo kod velikih industrijskih potrošača, a da nije neophodno da se takva brojila uvode potrošačima na selima i onima koji troše malo električne energije.

On je ukazao da tehnologije za "pametna brojila" još nije "zrela" i da se stalno menja i usavršava i da zato nije poželjno masovno uvođenje, ođednom, velikog broja tih brojila. Ni Nemačka se, kako je rekao, još nije odlučila za to i ta zemlja planira tek 2017. godine da masovnije uvede "pametna brojila".

"Nameštanje" tehničkih specifikacija tendera za nabavku brojila, tako da domaći proizvođači ne mogu da dobiju taj posao je pitanje za sud, rekao je generalni direktor preduzeća "Energobull" Perko Krstajić i podsetio da prethodnih godina nije uspešno okončano nekoliko tendera za nabavku tih brojila.

On je apelovao na EPS da, kao do sada, ne ignoriše razgovore sa domaćim proizvođačima brojila i da ih uključi u savetovanje o izradi tehničkih specifikacija tendera koje, kako je rekao,"u EPS-u donose službenici koji se baš ne razumeju dobro u brojila i koji su poslednih 15 godina samo dopisivali nešto novo, vezano za te specifikacije".

Članovi Grupacije proizvođača opreme za merenje električne energije PKS-a su se založili za nediskriminišuće uslove tendera za sitne proizvođače brojila, kao i da tehničke specifikacije tendera budu poznate na vreme da bi domaći proizvođači mogli da se pripreme, da se ceo posao razbije na više delova da bi oni mogli uspešnije da konkurišu za taj posao i da firme koje dobiju posao imaju servis i kontrolno telo na teritoriji Srbije.

Predsednik Grupacije proizvođača opreme za merenje električne energije u PKS-u Jovan Vujasinović izjavio je ranije Tanjugu da se domaći proizvođači od 2010. godine pripremaju da budu nosioci masovne primene "pametnih brojila" u Srbiji i da bi im takva referenca omogućila da budu i izvoznici domaće tehnologije u Evropi i svetu.

Domaći proizvođači brojila do sada su sa kooperantima uložili više od 15 miliona evra u razvoj proizvoda, opremanje savremenih proizvodnih linija za proizvodnju komponenti brojila, laboratorije za testiranje, ispitivanje i overavanje brojila, naveo je Vujasinović. Na taj način je, kako je istakao, direktno otvoreno najmanje 300 radnih mesta, uz angažovane kooperante na ovom programu, a projekcija je da od ovog posla živi 2.000 stanovnika Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: