Cena jabuka za industriju 6 dinara

Proizvođači jabuka iz čačanskog kraja zadovoljni su ovogodišnjim prinosom, uprkos tome što je rod ovog voća manji nego lani.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.10.2014.

15:39

Default images

Marko Topalović iz Miokovaca ima zasad jabuke na površini od tri hektara i planira da proširi proizvodnju ovog voća.

"Rod jabuke je ove godine različit od sorte do sorte. Ajdared je dobro rodio, zlatni delišes podbacio, međutim, kiša je pogodovala proizvodnji, a mi koji smo primenili adekvatnu zaštitu protiv grada zadovoljni smo prinosom", kazao je on Tanjugu.

Topalović precizira da su zasadi jabuka pod špalirima, koji su u ovom kraju aktuelni od pre tri godine, dali prinos od 40 do 50 tona po hektaru, a oni stariIji od 2,5 do 3 vagona.

"Voće plasiramo uglavnom na rusko tržište, a ove godine deo roda je prodat i na našem po ceni od 30 do 50 dinara po kilogramu za prvu klasu", rekao je on.

Prema njegovim rečima, cena jabuke namenjene industrijskoj proizvodnji je niska, kreće se između pet i šest dinara, pa su voćari opale jabuke koje nisu previše oštećene prodavali na pijacama.

Sa druge strane, stručnjak iz čačasnkog Instituta za voćarstvo, Milan Lukić kaže da su proizvođači iz ovog kraja imali velikih problema sa rodom i zaštitom plodova, jer je velika količina padavina pogodovala razvoju patogena.

"Jabuke su bile, takođe, podložne čađavoj krastavosti, pa su bili neophodni tretmani u određenom terminu. Voćari koji su primenili adekvatne agro i pomo tehničke mere imaju zadovoljavajući prinos i kvalitet, međutim, rod je generalno gledano manji u odnosu na prošlu godinu", rekao je Lukić Tanjugu.

On nije precizirao koliki je prinos po hektaru, podsetivši da je čačanski kraj u nekoliko navrata pogodio grad koji je napravio velike štete nezaštićenim zasadima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: