"2015. - najteža u istoriji BG-a"

Sledeća godina biće najteža u istoriji glavnog grada, jer će morati da se vrati 83 miliona evra glavnica i kamata na kredite, kaže Siniša Mali.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.10.2014.

12:24

Default images

"Izvorni budžet Beograda je oko 500 miliona evra, što znači da ćemo morati da damo skoro 20 odsto budžeta za otplatu kredita. Zato i štedimo da bi 2016. godine bili relaksirani prema kreditima i kamatama", rekao je gradenačelnik Beograda Mali novinarima u Skupštini Beograda.

Gradonačelnik je istakao da je reč o kreditima koje je uzimala prethodna gradska vlast bez razloga i obrazloženja. "Na korak smo dalje od bankrota, a bili smo blizu početkom godine", rekao je Mali. Na pitanje da li je moguće da se roditeljima u Beogradu vrati novac jer su dvostruko više plaćali za boravak dece u obdaništu, on je odgovorio da "ne može da kaže da li takva mogućnost postoji".

"To je nasleđen problem i bivši gradonačelnik Dragan Đilas je upozoren da to ne radi. Pokušavam s ministrom prosvete Srđanom Verbićem da rešim taj problem i mi ćemo ga i rešiti. Cilj nam je da građani ne budu oštećeni i zakinuti", rekao je gradonačelnik.

Povodom protesta vlasnika tezgi u izgorelom depou u Bulevaru kralja Aleksandra, Mali je kazao da im je grad ponudio prodaju robe na drugim pijacama.

"Ako im se ne sviđaju druge pijace, neka nađu drugo mesto na kojem će da prodaju svoju robu. Oni su zakupci u gradskom objektu, a ne vlasnici", rekao je gradonačelnik.

Mali je najavio da će gradske službe sačiniti analizu i videti koliko košta obnova depoa, a potom odlučiti da li će taj objekat biti obnovljen ili ne.

Usvojen rebalans budžeta

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas rebalans gradskog budžeta kojim se predviđa manji deficit, koji će iznositi oko 10 odsto.

Rebalans je usvojen sa 65 glasova "za" i sedam "protiv".

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je rebalans budžeta zasnovan na realnim osnovama, da je grad u ovoj godini ostvario za skoro milijardu veće prihode, i da će nastaviti sa kapitalnim investaicijama.

"Ovaj rebalans se pravi po osnovu tri ista principa kojih smo doneli budžet u junu. Prvi princip je projekcija budžeta na realnim osnovama, što znači da ne izmišljamo prihode. Po prvi put nakon ne znam koliko godina mi rebalans radimo ne zato što smo promasili prohode nego što smo ostvarili veće prihode od planiranih", rekao je Mali odbornicima i precizirao da su ostvareni parihodi u iznosu od 964 miliona dinara.

Drugi princip je, naveo je on, maksimalna štednja i na svim naivoim i po svim sekretarijatima, "kako bi pokazali da mozemo odgovornije i druagacije da se ponašamo u odnosu na pretahodnu vlast".

"Još dva meseca do kraja godine vratićemo skoro 9,5 milijardi obaveza koje smo nasledili. Do kraja sledeće godine vratićemo i ostalih 5,5 milijardi dinara", kazao je Mali.

Gradonačelnik je naveo da su treći princip kapitalne investicije i da investicije neće ni na koji način trpeti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

20 h

Podeli: