Potrošači se žalili 3.955 puta

Udruženja za zaštitu potrošača u prvom kvartalu ove godine dobila su 3.955 prigovora potrošača koji se uglavnom odnose na kvalitet robe ili usluge,rečeno je PKS

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 29.10.2014.

15:20

Default images

Sekretar Udruženja PKS-a za trgovinu Gordana Hašimbegović kazala je da je u 2013, registrovano 13.695 prigovora potrošača ili za 5.000 više nego 2012. godine.

Ona je naglasila da su potrošači u Srbiji više zaštićeni od septembra od kada se primenjuje novi Zakon o zaštiti potrošača, a koji je upotpunosti usklađen sa zakoniima EU.

Prema njenim rečima, potrošači ipak treba više da paze i vode računa gde kupuju, ali i da za kupljenu robu traže garanciju i račun. Predsednik Upravnog odbora Republičke unije potrošača Denis Peruničić kazao je da se najveći broj primedbi potrošača odnosi na lažno reklamiranje.

On je naglasio da se u Srbiji lažno oglašavanje od strane prodavaca, koje kupca dovodi u zabludu, i dalje slabo sankcioniše. Na današnjoj sednici Odbora za trgovinu PKS-a, predstavnici Ministarstva trgovine podsetili su danas šta su sve novine novog Zakona o trgovini.

Oni su naveli da je u novom zakonu rok za odgovor trgovca potrošaču na reklamaciju osam dana, a za rešavanje reklamacije ne duži od 15 dana, kao i da je popravka robe moguća samo uz izričitu saglasnost potrošača.

Naglašeno je i da su pooštrene nadležnosti tržišne inspekcije, da je uveden Nacionalni registar potrošačkih prigovora i da je veće učešće potrošačkih pokreta, kao i da su ukinute sudske takse za potrošačke sporove do vrednosti od 500.000 dinara.

Novi zakon o zaštiti potrošača stupio je na snagu 21. juna, a primernjuje se od 22. septembra 2014.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: