Fond daje kredite za poplavljene

U Fondu za razvoj nalazi se milijarda dinara namenjena privrednicima iz poplavljenih područja, kaže državni sekretar ministarstva privrede Dragan Stevanović.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 29.10.2014.

09:42

Default images

Kamata je za njih manja i iznosi 1,5 odsto, a garantuje se ličnim dohotkom, kaže on i dodaje da najveći iznos sredstava iz Fonda još nije opredeljen.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović kaže da se u Fondu za razvoj nalaze tri linije po kojima se dodeljuju krediti. U Fondu za razvoj nalazi se pet milijardi dinara koja su namenjena privrednicima za celu Srbiju, dok je jedna milijarda namenjena privrednicima sa područja ugroženog poplavama, rekao je Stevanović.

Ističe da je donet još jedan fond, koji je namenjen reprogramiranju dugova. Njegova primena relaksirala bi srpsku privredu, smatra Stevanović.

"Vlada je za sve tri linije Fonda donela programe letos", rekao je državni sekretar.

Za prvu liniju Fonda mogu da apliciraju svi sem velikih preduzeća – mala i srednja preduzeća. Uslovi su, objašnjava Stevanović, da poslednje dve godine nisu bili u blokadi i da imaju pozitivno poslovanje. Od toga da li će za njih garantovati hipoteka ili bankarske garancije zavisiće visina kamate.

Kada su u pitanju krediti za preduzetnike koji su bili ugroženi poplavama, situacija se razlikuje. "Predložili smo ročnost, krediti će se vraćati u vremenskom periodu u kojem se vraća za redovne kredite, kamata je manja i iznosi 1,5 odsto. Garantuje se ličnim dohotkom", rekao je Stevanović.

Kaže da će pokušati da sagledaju sve slabosti programa i da ih za narednu godinu otklone.

U Fondu su sumnjali da će sredstva biti u celosti realizovana. Pokazalo se da su mogućnosti za povlačenje kredita mali.

"Uspeli smo oko 230.000.000 kredita iz prve linije da dodelimo i 250.000.000 za ugrožene. Kolika će biti brojka do kraja godine nezahvalno je prognozirati. Ne mislimo da će veći broj biti realizovan", rekao je Stevanović.

Istakao je da će 2015. možda relaksirati programe, ali tako da likvidnost fonda ne dovedu u pitanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: