Evo šta zanima Turke u Srbiji

Turski investitori zainteresovani su za ulaganje u Srbiju, pre svega, u proizvodnju i preradu mleka, bankarske usluge, zatim tekstilnu industriju.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.10.2014.

14:47

Default images

Takođe, na meti ulagača iz te zemlje su i poljoprivreda, energetika, kao i građevinarstvo, rečeno je na Srpsko-turskom biznis forumu, koji je u Beogradu okupio oko 300 firmi dveju zemalja.

Za investiranje u Srbiju zainteresovana je i kompanija Beko, koja je u Srbiji poznata po proizvodima bele tehnike i televizora. Predsednik privredne komore Beograda, koja zajedno sa Udruženjem privrednika SITA organizuju ovaj forum, Milivoje Miletić je izjavio da postoji veliki potencijal za povećanje robne razmene između dve zemlje u narednom periodu i to na osnovu sporazuma o slobodnoj trgovini koji Srbija sa Turskom ima od januara 2010.

Taj sporazum je asimetričan, rekao je Miletić i dodao da on daje prednost srpskoj strani, te da na osnovu njega može dosta da se poveća trgovinska razmena.

Miletić je kazao da za unapređenje saradnje ima interesovanja naročito u oblasti tekstilne industrije, energetike, poljoprivrede, infrastrukture i građevinarstva.

Prema njegovim rečima, ukupan obim robne razmene Srbije i Turske je u prvih sedam meseci ove godine bio 56 miliona dolara, ali je bio prisutan veliki deficit u robnoj razmeni sa srpske strane. "Srbija je više uvozila nego izvozila", rekao je Miletić i dodao da će se u narednom peridou raditi na smanjenju tog deficita.

Vrednost turskih investicija u Srbiji iznosi oko 95 miliona evra, rekao je Miletić a kao primer naveo ulaganja Efesa u pivarsku industriju u Zaječaru i Pančevu.

Pomoćnik ministra trgovine Stevan Nikčević je rekao da su turske banke poodmakle u pregovorima za dobijanje dozvola za rad u Srbiji.

Nikčević je rekao i da bi Srbija trebalo da iskoristi to što Turska i u ovim vremenima recesije beleži rast svoje privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: