Turci prelomili - mlekara u Šapcu

Turska kompanija ITIMAT odlučila je da će mlekaru izgraditi u Šapcu, gde je kupila dva hektara zemlje, kaže ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 28.10.2014.

12:57

Default images

"Danas smo sklopili posao, investitor je kupio dva hektara zemljišta u industrijskoj zoni u Šapcu i u aprilu bi trebalo da krene proizvodnja", rekao je Ljajić.

Turskom investitoru nije trebalo mnogo vremena da odluči. On je, naime, rešio gotovo na licu mesta kada je video lokaciju u Industrijskoj zoni Šapca, iako su u ponudi bile i Industrijska zona u Zrenjaninu, jedna od lokacija u Obrenovcu, kao i fabričke hale u okviru PKB-a, koje su mogle biti lako rekonstruisane i prilagođene ovoj nameni. Ljajić i turski investitor i vlasnik mlečne industrije ITIMAT Šahin Kara obišli su ranije danas Industrijsku zonu u Šapcu kao jednu od mogućih lokacija za izgradnju mlekare i tada najavili da će ulaganje u fabriku biti četiri miliona evra, a biće zaposleno 100 radnika.

"Ako se dogovorimo sa lokalnom samoupravom, za pet meseci će početi da radi fabrika kapaciteta 50 tona mleka i mlečnih proizvoda dnevno sa 100 zaposlenih. Investicija bi bila vredna oko četiri miliona evra, a imala bi mesečni obrt od dva miliona dolara", rekao je Kara i pojasnio da bi većina proizvodnje bila izvezena na rusko tržište.

ITIMAT u Turskoj ima tri fabrike za preradu mleka, čiji je dnevni kapacitet 700 tona mleka.

U šabačkoj Severozapadnoj radnoj zoni komunalno je opremljeno 500 hektara zemljišta.

Ljajić je primetio je da, nažalost, Srbija do sada nije imala turskih investicija, svega oko 30 kompanija koje posluju u Srbiji i da bi dolazak ovog investitora bio najbolja preporuka za druge turske investitore koji su se povukli s tržišta Sirije, Iraka i Libije.

"Ukoliko se ova investicija u Šapcu realizuje, verujem da neće biti jedina, jer po logici stvari turski investitori idu tamo gde već postoje turske investicije", rekao je ministar novinarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: