"Kraj monopola, oporavak železnice"

Železnice Srbije uložiće u razne projekte u naredne tri godine 1,2 milijardi evra, izjavio je predsednik UO Železnica Srbije Zoran Anđelković.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.10.2014.

10:47

Default images

Otvarajući skup o ulaganju u železnice Jugoistočne Evrope, Anđelković je kazao da su srpske železnice godinama zaostajale u razvoju, te da će realizacijom tih projekata Železnice Srbije dati značajan doprinos razvoju železničkog sistema Jugoistočne Evrope, što će, kako je rekao, doprineti ekonomskom razvoju regiona.

On je, međutim, istakao da je neophodno istovremeno restrukturiranje železnica u regionu i dodao da očekuje da će se to u Srbiji desiti do kraja ove godine, odnosno da će doći do razdvajanja infrastrukture od putničkog i teretnog saobraćaja. Uz sve to, kazao je Anđelković, neophodno je i razbijanje monopola u oblasti železničkog saobraćaja jer jedino tako se može doći do uspešnog oporavka srpske želecnice, a uvođenjem konkurencije i do njihovog jačanja.

"Ne treba se plašiti i u restrukturiranje treba ući hrabro jer će to doprineti boljem usaglašavanju saobraćajne politike Jugoistočne Evrope", naveo je Anđelković.

Među projektima na kojima će se raditi u Srbiji u narednom periodu je modernizacija 13,5 kilometara pruge na relaciji Gilje-Ćuprija, uz izgradnju mosta na Moravi, rekao je Anđelković i podsetio da je počela realizacija projekta pruge Beograd-Pančevo iz sredstava ruskog kredita, a potpisan je i ugovor za revitalizaciju pruge na Koridoru 10, do granice sa Hrvatskom.

Potpisan je, dodao je, i ugovor za projekat pruge Inđija-Novi Sad kao i ugovor za deonicu pruge na Koridoru 10 od Niša do Dimitrovgrada koji treba da bude realizovan iz češkog kredita.

U planu je, kazao je, i moderniacija pruge na Koridoru 11 kao i završetak mostova na Dunavu kod Novog Sada i Željevog mosta.

Železnice rade i na opremanju i kupovini novih dizel motornih vozova od kojih je već nabavljeno 12, a u planu je još 27, rekao je Anđelković na međunarodnoj konferenciji o investiranju u železnice Jugoistočne Evrope koju organizuje Rasel end Pablišing iz Londona sa Železnicama Srbije i uz podršku Međunarodne železničke unije.

Izvršni direktor Zajednice evropskih železnica Libor Lohman smatra da su potrebne investicije u železničku infrastrukturu, ali i stabilnost zakonodavnog okvira koji se za tu, oblast praktično menja svake dve godine.

Napominjući da jake ekonomije moraju imati jake logističke centre da bi se cela privreda još više razvijala, on je naveo da je u Evropi od 2000. do 2012. godine železnički sektor, po pitanju razvoja, prerastao ekonomski rast u tim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: