"Vlada sada nema finiji mehanizam"

Mere su bolne politički, profesionalno i ljudski, ali vlada u ovom trenutku nema finiji mehanizam, izjavio je ministar finansija Dušan Vujović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 26.10.2014.

09:20

Default images

Vujović je, na raspravi o 70 podnetih amandmana na skupštinskom odboru, rekao da prihvata logiku da bi zaposleni u javnom sektoru koji dobro rade trebalo da imaju veće plate, ali takvoj reorganizaciji, dodaje on, nije mesto u rebalansu budžeta za 2014.

"To ne može da bude sada u budžetu, i u ovom trenutku ne možemo da uradimo ništa drugo, nego da predložimo ove mere", rekao je Vujović.

Ministar je naveo da se radi na definisanju načina nagrađivanja i vrednovanja rada i najavio da će zakoni koji će to regulisati uskoro biti u skupštinskoj procedure.

"To će onda biti prilika da se ove mere štednje tako prilagode da posledice budu minimalne. Svako će onda imati pravo da u okviru užeg budžetskog prostora tako rasporedi, da nekima plate porastu a drugima padnu, prema zaslugama", rekao je Vujović.

Na Predlog zakona o izmenama i dopunama budžeta Srbije podneto je 12 amandmana, a uključujući i prateće zakone, pa i onaj kojim se reguliše smanjenje penzija podneto je ukupno 70 amandmana.

Primera radi, poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević, predložio je amandman koji bi regulisao da se subvencije privredi od 17 milijardi dinara smanje na 12 milijardi, a razlika preusmeri u PIO Fond.

Onda se, kako je naveo, ne bi zadiralo u stečena prava penzionera kako im se ne bi smanjivale penzije.

Za taj amandman je na današnjoj sednici glasao jedino šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović, te ga je odbor odbio.

Poslanik Nove Srbije Dragan Jovanović podneo je amandman kojim je tražio da se objasni gde je utrošeno deset miliona dinara koji se ne slažu u ciframa kod transfera opštinama, uz obrazloženje da nikakvo objašnjenje za to nije dato u rebalansu budžeta.

Jovanović je naveo da je, računanjem u jednoj koloni došao do cifre od 33,288 milijardi, a u drugoj do 33,298 milijardi dinara, na šta mu je odgovoreno da je 10 miliona raspoređeno preko budžetske rezerve.

Jovanović je insistirao da se taj problem reši, iako je amandman odbijen, jer bi, kako kaže, svi imali problem ukoliko državni revizor pogleda taj dokument, samo zato što nije objašnjeno čemu je novac namenjen.

Odgovarajući Jovanoviću, ministar finansija je rekao da je protiv amandmana, jer formulacija nije dobra, ali Vujović se složio da bi u rebalans budžeta trebalo dodati "polovinu rečenice kojom se kaže gde je utrošen taj novac".

Amandman DS-a koji je obrazložio Stefanović predlaže da sei garancije za dugove Srbijagasa preusmerei na socijalna davanja.

"Taj novac bi mogao da ode onima koji primaju socijalnu pomoć, a ne mogu da se angažuju u komunalnim aktivnostima", rekao je Stefanović.
Stefanović je podsetio da je ministarka Zorana Mihajlović svojevremeno govorila da će se stati na put "štetočinskom ponašanju" u tom javnom preduzeću, ali je za taj predlog glasao samo jedan član odbora, te je odbijen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

9 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: