Er Srbija - godinu dana posle

Pre tačno godinu dana, avion "erbas A319" nacionalne aviokompanije Er Srbija poleteo je sa aerodroma Nikola Tesla u Abu Dabi.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 25.10.2014.

21:24

Default images

Godinu dana posle, ugašene su rođendanske svećice, a poletele želje do nekih većih visina.

Nacionalna avio-kompanija obeležila je večeras prvu godinu postojanja, kao kompanija koja ovu poslovnu godinu završava kao profitablno, što je čini firmom za ponos, kažu zvaničnici.

Generalni direktor Er Srbije Dane Kondić veruje da je nacionalni avioprevoznik Srbije na dobrom putu da bude profitabilna kompanija do kraja godine.

"Rezultati poslovanja u trećem kvartalu su impresivni, a u avgustu smo imali rekordne rezultate do sada", istakao je Kondić na svečanosti u Skupštini grada Beograda.

Kondić je rekao da je u septembru završena prva faza obnove flote koja će trajati do 2018. godine kada bi trebalo da stignu novi "erbasovi".

Obeležavanju prve godine rada nacionalnog prevoznika prisustvovao je i premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je čestitajući zaposlenima godišnjicu , naveo da ta kompanija danas predstavlja ponos svih građana Srbije

"Predstavaljate Srbiju na najbolji način i za samo godinu dana od nečega što je bilo pred bankrotom napravili ste firmu za ponos", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je uspeh Er Srbije zaslužan za to što beogradski aerodrom danas vredi dvostruko više nego pre samo godinu dana i da se svetske kompanije otimaju da dobiju koncesiju za njega.

Premijer je poručio i da će Vlada Srbije ostati uz Er Srbiju.

"Trudićemo se da uzemo poreza onoliko koliko pripada i na vreme. Želim vam veće plate, a nama veće poreze“, našalio se tom prilikom Vučić.

Vučić je istakao da će menadžment i radnici morati da i onaj uspeh koji su postigli u 2014. u odnosu na 2013. da ponove sledeće godine, ali isto tako i poručio rukovodstvu da će morati da poveća plate zaposlenima što su oni pozdravili aplauzom. On se zahvalio i šefu Etihada Džejmsu Hoganu, kao i šeiku Muhamedu bin Zajedu rekavši da bez te pomoći ne bi bilo ni opstanka ni napretka JAT-a i Er Srbije.

Predsednik nadzornog odbora kompanije i gradonačelink Beograda Siniša Mali rekao je da je samo za godinu dana kompanija postala među najvećim u Evropi i da će sa sigurnošću završiti godinu sa profitom.

"Ostvarićemo cilj koji je pred nas postavila Vlada Srbije", rekao je Mali i dodao da je ovo primer najuspešnije konsolidacije u istoriji evropske avio- industrije i da je ta kompanija za samo godinu dana uspela da parira najboljima u Evropi.

Prisutnima na proslavi se obratio iz Abu Dabija i Džejms Hogan, predsednik Etihad ervejza koji je čestitao Er Srbiji na uspehu i rekao da je srpski nacionalni aviprevoznik na putu profitabilnosti i ka tome da postane sjajna aviokompanija.

"Svoju posvećenost Er Srbiji pokazujemo kroz našu investiciju, unapređenje znanja i zapošljavanja. Drago nam je što možemo da doprinesemo razvoju snažne Er Srbije“, rekao je Hogan.

Er Srbija je počela sa radom kao nacionalni avio-prevoznik Srbije 26. oktobra 2013. i sada leti do više od 39 destinacija u Evropi, Mediteranu i Bliskom istoku sa matičnog međunarodnog aerodroma "Nikola Tesla Beograd" u putničkom i teretnom saobraćaju.

Kompanija Er Srbija upisana je umesto Jat ervejza u Agenciji za privredne registre (APR) 29. oktobra prošle godine, i uplaćen je osnivački kapital od 16,86 milijardi dinara.

Avio-kompanija trenutno ima flotu od 10 uskotrupnih i pet turboelisnih aviona.

Predstavnici Etihad ervejza i Vlade Srbije su 1. avgusta 2013. potpisali ugovor o strateškom partnerstvu o formiranju nove nacionalne avio-kompanije Srbije kao naslednika Jat ervejza koji je otišao u istoriju, i novi avio-prevoznik je u prethodnih godinu dana rada uveo mnoge nove linije i povećao broj putnika i prihode. Etihad ima 49 odsto vlasnički udeo, a država Srbija 51 odsto.

Partnerstvo Er Srbije sa Etihad ervejzom iz Ujedinjnih Arapskih Emirata omogućilo je radna mesta za više od 600 državljana Srbije. U junu ove godine ove godine Er Srbija je dobila dozvolu za direktne letove iz Beograda ka SAD, a večeras su takođe najavljeni letovi do Toronta I Njujorka.

U maju je Er Srbija predstavila nove menije svog keteringa na letovima. Radi se o unapređenoj verziji menija, koja se zasniva na kvalitetu namirnica, raznovrsnosti ponude i specifičnostima nacionalne kuhinje. Er Srbija postala je članica novog brenda. Naime, Etihad ervejz je nedavno predstavio novi brend "Etihad ervejz partners", čije su članice - Er Berlin, Er Srbija, Er Sejšeli, Džet ervejz, Darvin erlajn i Etihad ervejz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: