Ečka neće Nikolu Teslu, već Kineze

Zrenjanin nije oduševljen idejom o pripajanju malih aerodroma "Nikoli Tesli", piše novosadski Dnevnik.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Subota, 25.10.2014.

15:10

Default images

Ono što je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila još krajem avgusta, prilikom posete Zrenjaninu, ove nedelje je i ozvaničeno na sednici Vlade Srbije – uskoro će biti formirano privredno društvo "Aerodromi Srbije”, s ciljem da se mali aerodromi u zemlji pridruže beogradskom aerodromu "Nikola Tesla”.

Čelnici grada Zrenjanina, koji su ugostili potpredsednicu Vlade i ministarku Mihajlović, nisu tada javno rekli šta misle o toj ideji, ali se ubrzo posle toga moglo saznati da nisu oduševljeni činjenicom da bi i aerodrom "Ečka”, smešten nedaleko od Zrenjanina, mogao biti obuhvaćen novim javnim preduzećem.

Kasnije je to otvoreno priznao i pomoćnik zrenjaninskog gradonačelnika zadužen za investicije Ivan Dević, koji je podsetio na vlasničku strukturu aerodroma "Ečka”.

U formalnom smislu, njegov vlasnik je Aero-klub "Zrenjanin", mada je izgrađen na osnovu sporazuma o zajedničkom ulaganju tog kluba i lokalne samouprave. Aero-klub je bio vlasnik aerodroma u zrenjaninskom naselju Bagljaš, a kada se tamo aktivnosti više nisu mogle obavljati, s obzirom na to da je bezbednost bila ugrožena zbog dalekovoda visokog napona i koridora, ta lokacija ostavljena je gradu i na njoj je nikla industrijska zona. Zauzvrat, grad je dao lokaciju Ečki, gde je aerodrom sada. Obavljena je prosta zamena zemljišta, objasnio je Dević, i podsetio na inicijativu koja j epokrenuta u Skupštini grada 2007.godine da se formira zajedničko preuzeće u kojem ć elokalna samouprava biti većinski vlasnik.

Dević je naglasio da su pre izvesnog vremena razgovarali s ljudima iz Aero-kluba o neophodnosti rešavanja tog pitanja.

Gradski čelnici su u više navrata spominjali da ečanski aerodrom žele da podrede privredi, što su predočili i predstavnicima kineske korporacije CNEEC, s kojima je potpisan memorandum orazumevanju. Kineska kompanija, je, naime, zainteresovana za to da investira novac da bi ovde organizovala svoj kargo-centar, mada konkretnih koraka u tom pravcu još nije bilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: