NBS nema novca da uplati u budžet

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da nije u 2013. imala viškova novca koji bi uplatila u državni budžet.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 24.10.2014.

16:17

Default images

"I pored racionalizacije pratećih troškova, po finansijskom rezultatu za 2013. nije bilo viškova koji bi bili uplaćeni u budžet", piše u odgovoru koji je NBS dostavila agenciji Beta na pitanje zašto centrala banka ove godine neće uplatiti ni dinar dobiti u budžet.

U budžetu Srbije za 2014. godinu su bili planirani prihodi od tri milijarde dinara po osnovu uplate dobiti NBS. Prošle godine je NBS uplatila u budžet 2,97 milijardi dinara od dobiti ostvarene u 2012. godini.

Centralna banka Srbije je istakla da je u 2013. NBS prvi put bila u obavezi da uplati porez na dobit pravnih lica za nedobitne organizacije, što je uticalo na finansijski rezultat.

"Smanjenju troškova Narodne banke Srbije u narednom periodu će, po osnovu povećanje otpornosti domaće ekonomije na eksterne šokove, doprineti i realizacija mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi. Uvereni smo da dosadašnji rezultati opravdavaju troškove jer su učinili nepotrebnim izdatke koje bi imali privreda, stanovništvo i država da oni nisu ostvareni", navodi se u saopštenju NBS.

Naglašava se da NBS ima zakonsku obavezu da obezbeđuje monetarnu i finansijsku stabilnost u zemlji, što je u 2013. uspešno i ostvareno i da finansijski rezultat koji je ostvarila ni na koji način ne predstavlja opterećenje za poreske obveznike u Srbiji.

"Zbog opštih ekonomskih okolnosti cena postizanja tih rezultata bila je veća, što ce pokazalo i na primeru mnogih drugih centralnih banaka, čak i u nekim ekonomski mnogo razvijenijim državama", piše u odgovoru NBS.

Centralna banka je podsetila da po svojoj osnovnoj funkciji nije profitna ustanova i da su sve mere koje je preduzimala u prošloj godini imale za cilj da ostvare održiv rezultat uz što manje troškove.

"Tokom 2013. održana je stabilnost dinara uz minimalno prisustvo NBS na deviznom tržištu i to tako da smo po ovom osnovu povećali devizne rezerve za 180 miliona evra, a rezerve u zlatu su uvećane za gotovo tonu, odnosno četiri milijarde dinara", navodi se.

Centralna banka Srbije je navela i da je u toku izborne 2012. potrošeno više od 1,3 milijarde evra deviznih rezervi na odbranu kursa, a da je dinar ipak oslabio za osam odsto.

"Radi obezbeđenja finansijske stabilnosti, tokom 2013. NBS je delovala maksimalno obazrivo, vodeći računa da mere daju trajne rezultate uz minimalne troškove. Inflacija je smanjena sa 12,2 odsto u januaru na 2,2 odsto u decembru 2013, a očuvana je i finansijska stabilnost", navela je NBS.

Dodaje se i da je ostvarivanje osnovnih funkcija centralne banke zahtevalo veće troškove po osnovu povlačenja znatnih viškova dinarske likvidnosti, a finansijski su se nepovoljno odrazili i niski prinosi na sigurna ulaganja na međunarodnom finansijskom tržištu.

"Pokazali smo da je održanje stabilnosti moguće postići i sa manjim troškovima - ako se mere bolje promisle i koordiniraju. Naravno, u ovom pravcu tražimo i mogućnosti za dalja unapređenja. To bi, pored stabilnih preduslova poslovanja, štednje i investiranja, doprinelo daljem realnom smanjenju troškova kod svih ekonomskih subjekata, što je od opšteg interesa", dodaje se u odgovoru NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: