SB: Srbiji kredit od 300 mil. USD

Srbiji će uskoro biti na raspolaganju novac iz kredita Svetske banke u iznosu od 300 miliona dolara, za saniranje posledica poplava.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 24.10.2014.

14:13

Default images

To je najavila direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu Elen Goldstin, navodeći da je taj hitni zajam Srbiji zbog poplava odobrio je Odbor direktora Svetske banke 3. oktobra, a dve nedelje kasnije je potpisan i sporazum u Vašingtonu.

Goldstin je novinarima prilikom obilaska poplavljenog kopa Tamnava u Rudarskom basenu "Kolubara" kazala da je novac iz tog kredita namenjen za ispumpavanje vode sa kopa u "Kolubari", za popravku opreme u elektroenergetskom sistemu Srbije, kao i za podršku uvozu struje da bi domaćinstva i industrija imali dovoljno električne energije tokom zime. Tim sredstvima će, u saradnji sa ministarstvom poljoprivrede, biti pružena i podrška poljoprivrednim domaćinstvima koja su pogođena poplavama, a deo novca će biti upotrebljen i za dugoročnu zaštitu Srbije od poplava, dodala je direktorka SB za jugoistočnu Evropu.

Veliki deo zajma će biti opredeljen i za retroaktivno finansiranje, jer su neka sredstva već potrošena u hitnom saniranju posledica poplava u Srbiji, a Svetska banka će retroaktivno pokriti neke od tih troškova, istakla je Goldstin.

Ona je pohvalila EPS, istakavši da je ta kompanija napravila odličan napredak u ispumpavanju vode sa kopa "Tamnava", sa koga je već ispumpano 67,2 miliona kubika vode, a nivo vode je spušten za više od 10 metara.

To je odličan napredak i 11 pumpi svakodnevno ispumpava vodu sa tog poplavljenog kopa, kazala je Goldstin i konstatovala da se sada u Kolubari dnevno proizvodi 65 hiljada tona uglja, što je oko dve trećine uobičajene proizvodnje.

Delegacija Svetske banke je došla u "Kolubaru" da se uveri u stanje na terenu, kao i u to da se sredsta koja ta banka odobrava Srbiji za hitnu sanaciju posledica poplava, koriste za ono što je prioritet, dodala je ona.

"Mislim da je ovo dobar primer i ohrabrila bih sve donatore i diplomatsku zajednicu da ostanu fokusirani na ono što je prioritet kad je reč o pomoći Srbiji u saniranju posledica poplava", rekla je Goldstin.

Prema njenim rečima, EPS je preduzeo sve socijalne i mere zaštite životne sredine i svaki dan proverava kvalitet vode koja se ispumpava sa poplavljenog kopa.

Ta voda je čak čistija od one koja teče rekom Kolubarom, i 15 različitih vrsta ribe je pronađeno u veštačkom jezeru nastalom posle poplava na tom kolubarskom kopu, a vodi se računa da se te ribe bezbedno vrate u reku Kolubaru, istakla je Goldstin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: