Garancija za "Novi Niš" postoji

Bankarska garancija kompanije "Clean Earth Capital" za "Novi Niš" postoji, i važi do 17. aprila 2016. godine, kaže gradonačelnik Niša.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

13:53

Default images

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić demantovao je zamenika Ljubivoja Slavkovića koji je izjavio da američka kompanija "Clean Earth Capital" nije obezbedila adekvatne bankarske garancije za investiciju poznatu javnosti pod nazivom "Novi Niš".

Perišić je rekao da bankarska garancija kompanije "Clean Earth Capital" postoji, da važi do 17. aprila 2016. godine, kao i da je administrator te garancije Narodna banka Srbije.

Niški gradonačelnik je kazao da mu je žao zbog nastale situacije i eventualnih neprijatnosti koje je mogla da ima američka kompanija, kao i da taj nesporazum neće uticati na dalju realizaciju investicije "Clean Earth Capital-a", koja je planirana na prostoru gde se nalazila kasarna "Bubanjski heroji".

Ocenjujući da je za sporo odvijanje te investicije delimično kriva i domaća administracija, on je naveo primer dugo odlaganog izmeštanja jednog visokonaponskog voda kako bi moglo da se nastavi neophodno rušenje zatečenih objekata na pomenutoj lokaciji.

Kako je Vojska Srbija ustupila zemljište kasarne, grad se ugovorom obavezao da u zamenu obezbedi stambeni prostor za pripadnike vojske. Zboga kašnjenja, grad ne može da ispuni obaveze iz ugovora, jer ne raspolaže stambenim prostorom, pa će taj ugovor morati da se redefiniše, kazao je Perišić.

Predstavnici američke kompanije i grada Niša potpisali su ugovor o kupoprodaji zemljišta na lokaciji "Bubanjski heroji" krajem januara 2012. godine, u vreme prethodne gradske vlasti.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je tadašnji američki ambasador u Srbiji Meri Vorlik, koja je tada rekla da je investicija američke kompanije u Nišu primer dobre saradnje SAD i Srbije.

Vlasnik američke kompanije Filip Bej je tada najavio dolazak "američkog univerziteta sa prepoznatljivim imenom" koji u osnovi ima inženjerske studije, a u sklopu centra planirana je izgradnja trgovinskog centra, centra za umetnike i hotela koji će moći da koriste vrhunski sportisti.

Lokacija "Bubanjski heroji" pripala je gradu na osnovu ugovora o razmeni imovine sa Ministarstvom odbrane Vojske Srbije i prema tom ugovoru više od 200 stanova na toj lokaciji pripalo bi pripadnicima vojske i njihovim porodicama.

Američka kompanija planirala je, kako je tada saopšteno, da u Nišu uloži oko 60 miliona evra. "Clean Earth Capital" je preuzeo obavezu da ukloni sve sadašnje objekte i da gradu prenese 21.000 kvadratnih metara stambenog prostora za potrebe Vojske Srbije u skladu sa ugovorom o razmeni imovine između grada i Ministarstva odbrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: