Vučić: Evo kako "štitimo" tajkune

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Vlada Srbije ne štiti tajkune i da se to najbolje vidi po tome koliko je poreza od njih naplatila.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

11:31

Default images

Vučić je povodom kritika da štiti tajkune u Srbiji u Skupštini Srbije izneo niz podataka o tome koliko je ova vlada naplatila poreza od najvećih tajkuna i da to pokazuje da ova ih ova vlada ne štiti.

Tako je Predragu Rankoviću Peconiju, vlasniku više firmi u Srbiji, samo u ovoj godini naplaćeno 9 miliona evra za akcize, naveo je Vučić, navodeći da je prvi put premašen budžetski plan naplate akciza na gorivo i cigarete . Preduzeće Luka Beograd, čiji je vlasnik Milan Beko, je na dan 30.9 2014. dugovalo za porez 958 miliona dinara, a u ovoj godina zaključno sa jučerašnjim danom naplaćeno im je 170 miliona dinara, kazao je Vučić.

Kako je naveo, za četiri godine, od 2008. do 2011. godine, toj firmi je ukupno naplaćena samo četvrtina te sume.

Od preduzeća čiji je vlasnik Marko Mišković, a koje duguje 878 miliona dinara, do juče je naplaćeno samo 163 .000 dinara i to zato što se vodi upravni spor i ta firma ne priznaje poresku obavezu. "Ali mi smo to utvrdili i to ćemo da naplatimo, a oni je nisu ni utvrdili. Toliko o zaštiti tajkuna", naveo je premijer.

Kako je reč o kompaniji Željka Mitrovića, Pink internešnel, njihov dug je zaključno sa 30. 9 bio 412 miliona dinara, a u ovoj godni im je već naplaćeno 874 miliona dinara, kazao je Vučić.

To je najviše što je toj firmi uplaćeno u jednoj godini kazao je on i to ilustrovao podatkom da je Mitrovićeva kompanije najviše uplatila 2010. godine i to 729 miliona dinara. "Do kraja ove godine naplatićemo im još 300 miliona dinara i to će biti 50 odsto više nego kad su bili oni koji nas optužuju", kaže Vučić.

Srpski premijer je kazao i da ga je sramota da kaže šta misli o ogromnim dugovima preduzeća, čiji je vlasnik Goran Perčević.

"Ali, nema ili levo ili desno, svaki je isti. Onaj koji je potkradao državu taj će da plati, ko je utajio porez taj će da plati", kazao je Vučić.

Vučić: Molim za godinu i po strpljenja

Vučić je pozvao građane za godinu i po stpljenja i štednje, jer nema drugog načina da izađemo iz situacije izazvane greškama iz prošlosti, poručivši da će Srbija 2016. moći da računa na najveći rast u Evropi, te da da će biti zdravija, normalnija, uspešna i prosperitetna zemlja.

On je pomenuo da mu s jedne strane čestitke za ekonomske mere upućuju nemačka kancelarka, ruski predsednik i madjarski premijer, a da s druge strane ovde trpi kritike i svedok je protesta protiv plaćanja fiskalnih računa i prijavljivanja radnika.

Premijer Mađarske Viktor Orban mi je čestitao na merama i upitao mogu li to da preživim, isto je uradio i predsednik Rusije Vladimir Putin, kao i nemačka kancelarka Angela Merkel, naveo je Vučić i dodao da s pravom očekuje da će to isto uraditi i narod kada sve mere bude donele rezultat.

"Uveren sam da kvalitetnijim radom možemo da postignemo više nego što smo do sada postizali", rekao je Vučić uveren da svi treba zajedno da radimo na tome. Pri tome, kako je naveop, ne misli samo na partije, posebno one koje su do juče govorile "da su dalekovodi dobri a sada kažu da izazivaju rak".

Takve partije u razgovoru ne treba ni da učestvuju, dodao je, primetivši da gradjane Srbije ljuti što im se decenijama svašta obećavalo a ništa nije ispunjeno.

"Zato molimo za godinu i po strpljenja, štedimo da bismo smanjili razliku između onog što smo zaradili i onoga što trošimo, da bismo snizili naš javni dug, da povećamo rast u Srbiji", rekao je premijer dodajući da ćemo ove godine zabeležiti manji pad proizvodnje od 0,3 ili 0,4 i to zbog poplava, kao i manji pad proizvodnje uglja i električne energije.

Naredne godine, naveo je, imaćemo rast proizvodnje od oko 1,15 odsto, a ako se sve završi kako treba, biće rešenja za Železaru i Petrohemiju, čemu, dodao je, nikad nismo bili bliže, pa ćemo u 2016. moći da računamo s najvećim rastom u Evropi.

"Ne možemo drugačije, verujte mi - ne postoji nijedan drugi plan, verujte mi. Kako god okrenete ne može da se igra mimo pravila sveta i osnovnih ekonomskih pravila kako o njima govore MMF i SB i svi će podržati ono što radimo", rekao je Vučić.

On je ponovio da se sve reforme preduzimaju kako bi , jer je "Srbija važnija od svih političkih stranaka".

"Mnogo volim stranku koju vodim, naši koalicioni partneri će da podnesu deo tereta za teške mere, ali ja sam najodgovorniji", rekao je Vučić, uz opasku da SNS ne mora da bude vladajuća stranka posle sledećih izbora, ali da će Srbija tada biti normalna, uspešna i prosperitetna zemlja.

U ovom trenutku, naveo je, svi su parametri u Srbiji ili relativno dobri ili veoma dobri, pri čemu se nešto uspelo disciplinom, nešto žestokom borbom protiv sive ekonomije, nešto reformama koje smo preduzeli, a mnogo nam je pomogao Zakon o radu, i to nam potvrdjuju i strani investitori koji dolaze u Srbiju.

"Vlada zaslužuje dobru ocenu građana"

Vučić je izjavio i da nisu u pravu oni koji tvrde da Srbija nema makroekonomsku stabilnost, da su, naprotiv, naše devizne rezerve skoro 11 miijardi evra, a da istovremeno imamo pad inflacije, te da nezaposlenost takođe opada.

Svuda u svetu hvale mere koje preduzimamo u cilju fiskalne konsolidacije, dodao je, ističući da je ponosan na činjenicu da se od naroda ništa ne krije u tom smislu.

Obraćajući se poslanicima na početku rasprave o rebalansu i drugim pratećim zakonima Vučić je rekao da ne želi da beži ni od čega, te da smatra "da zaslužujemo dobru ocenu i od građana, kao što je takva ocena dobijena od svih važnih ljudi u svetu".

"Po prvi put se događa nešto ovako da govorimo u kakvoj situaciji se naša država nalazi i kako da iz nje izađemo", rekao je Vučić i dodao da rešenja treba tražiti u radu i da treba budemo marljiviji i bolji od drugih.

Kako je istakao, nepopularne mere koje Vlada predlaže su iznuđene neogovornim ponašanjem prethodne vlasti, pre svega zbog neopravdanog povećanja penzija 2008. i 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

208 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: