Da nas znaju, Turci bi više ulagali

U Srbiji trenutno posluje svega oko 40 turskih privrednika, a razlog tome je nepoznavanje srpskog tržišta, kaže generalni sekretar SITA Nedžad Kačapor.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 24.10.2014.

09:18

Default images

Jedan od načina da se ta saradnja poboljša i privuku investitori iz Turske, jesu poslovni susreti kompanija dve zemlje, kako bi se privrednici upoznali sa uslovima poslovanja, kazao je Kačapor agenciji Beta.

Zbog toga, prema njegovim rečima, SITA u saradnji sa Privrednom komorom Beograda i Ministarstvom spoljne i unutrašnje trgovine Srbije šesti put organizuje srpsko - turski poslovni forum, koji će se održati u utorak, 28. oktobra u Beogradu. Forum će okupiti 30 turskih i od 250 do 350 srpskih kompanija iz sektora građevine, hemijske industrije, automobilske, tekstilne, prehrambene i kožne industrije, naveo je Kačapor.

"Cilj ovakvih foruma je da se približe privrednici dve zemlje jedni drugima, pospeši srpski izvoz na tursko tržište, privuku turski investitori, jer je medjusobna trgovina između dve zemlje na minimalnom nivou", rekao je on.

Srbija i Turska kako je podsetio, imaju potpisane sporazume o slobodnoj trgovini i o bezviznom režimu, ali povoljnost za turske privrednike je i sporazum o slobodnoj trgovini izmedju Srbije i Rusije.

"Svaki proizvod koji se proizvode u Srbiji, može da ide na rusko tržište bez carine, a Rusija je posle EU najveće tržište za turske privrednike", istakao Kačapor.

On je dodao da je turskim privrednicima, za investiranje u Srbiji, najprivlačniji građevinski sektor, ali i tekstilna, kožna, prehrambena i automobilska industrija.

"U Turskoj celokupna proizvodnja autoindustrije, preko 35 odsto, koncentrisana je samo u jednom gradu, a autoindustrija je jedan od pokretača turske ekonomije što može da bude podsticaj za srpski fijat", naveo je generalni sektretar SITA-e.

Prema njegovim podacima, spoljno-trgovinska razmena Srbije i Turske je oko 500 miliona dolara godišnje, od čega 350 miliona dolara čini turski izvoz na srpsko tržište. Srbija iz Turske najviše uvozi tekstil, voće, povrće i građevinski materijal.

"Ako se ima u vidu da Turska uvozi 160 milijardi evra, a izvozi 130 milijardi evra u toku godine, može se videti koliko je spoljno-trgovinska razmena Srbije i Turske simbolična", naveo je Kačapor.

SITA (Serbia International Trade Ašociation) je osnovana 2009. godine, u cilju okupljanja privrednika, razvijanja i negovanja prijateljskih odnosa između Srbije i Turske u oblastima kulture i ekonomije. U prvih šest meseci ove godine robna razmena Srbije i Turske bila je 292,5 milona evra od čega je uvoz bio 205,3 miliona, a izvoz 87,82 miliona evra, podaci su Privredne komore Srbije (PKS).

Agenciji Beta su u PKS-u kazali da ukupna robna razmena Srbije i Turske u 2013. bila 584,7 miliona evra i veća je za 98,5 miliona evra nego u 2012.

Srbija je u Tursku u 2013. izvezla robu vrednu 165,3 miliona evra, a najzastupljenija roba u izvozu bili su otpaci od gvožđa i čelika, polietilen, poluproizvodi valjane gume za putničke automobile, hartija i karton, automobili, beli lim ostali, kao i sirove jagnjeće kože sa vunom.

Prošlogodišnji uvoz iz Turske iznosio je 399,3 miliona evra, a najviše se uvozilo delova karoserije, materijali pleteni od pamuka bojeni, delovi za aparate, kord tkanine od poliestera, sveži limun, kao i lešnici sveži i suvi.

Prema podacima PKS-a najveći izvoznici u Tursku u 2013. bili su HIP Petrohemija Pančevo, Ce-Za-R d.o.o, Metalsorb, Sirmium Steel iz Sremske Mitrovice, Tigar Gume iz Pirota, Fijat, Želežara Smederevo, Umka iz Umke, Hipol i Cooper Tire & Rubber Company iz Kruševca. dok su najveći uvoznici iz Turske bili Fijat, RTB Bor, Tigar gume, Philip Morris, Renault Nišan Srbija, kao i S&S Elektronika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: