AOD dobila kredit od 200 mil evra

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbediće 200 miliona evra stendbaj kreditne linije Agenciji za osiguranje depozita (AOD).

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

18:44

Default images

Ta sredstva biće upotrebljena da se ojača stabilnost bankarskog sektora.

Finansijskom podrškom EBRD-a ovoj nezavisnoj javnoj instituciji koja obavlja poslove zaštite osiguranih doponenata i upravlja Fondom za osiguranje depozita (FOD), obezbediće se efikasna i kredibilna zaštita osiguranih depozita, uz podršku reformi pravnog okvira za osiguranje depozita i pomoć Srbiji u rešavanju preostalih izazova u bankarskom sektoru, navodi se u saopštenju EBRD-a za Srbiju dostavljenom Tanjugu.

Dokapitalizacija Fonda za osiguranje depozita takođe ima za cilj privlačenje novih investicija u finansijskom sektoru.

Dodatna bespovratna sredstva za institucionalno unapređenje kapaciteta i tehnička pomoć AOD obezbediće Vlada Luksemburga i specijalni akcionarski fond pri EBRD. Projekat osiguranja depozita je posebno značajna investicija za EBRD, jer podržava razvoj infrastrukture domaćeg bankarskog tržišta, navodi se u saopštenju.

"Mi podržavamo napore Vlade da ojača stabilnost finansijskog sektora, pa samim tim i ova transakcija predstavlja jasan dokaz posvećenosti ove evropske banke", rekao je direktor EBRD za Srbiju, Mateo Patrone.

Prema rečima ministra finansija, Dušana Vujovića, ovaj ugovor sa EBRD potvrđuje važno partnerstvo u unapređenju sistema osiguranja depozita i institucionalnog kapaciteta Agencije.

Istakao je da taj ugovor predstavlja značajan podstrek finansijskom sektoru zemlje, a finansijska podrška će doprineti jačanju poverenja deponenata i zaštiti potencijalnih investitora.

Od početka aktivnosti u Srbiji, EBRD je investirala više od 3,8 milijardi evra kroz više od 180 projekata. Banka investira u finansijski sektor, industriju, trgovinu, agrobiznis, energetiku i infrastrukturu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: