Dobio otkaz dok je bio u komi

Veterinar Dragoslav Burčul teško je povređen u nesreći putujući službenim vozilom do radnog mesta, a dok je još bio u komi, stigao mu je otkaz ugovora o radu

Srbija

Izvor: Politika

Četvrtak, 23.10.2014.

17:01

Default images

Skim sam mogla do potpišem produžetak ugovora o radu kad je on bio u takvom stanju?

Bio je primljen na mesec dana inameravala sam da ga ostavim, da mu se ugovor produži. Ovako, poslušala sam savete advokata i inspektora – ovo je deoobrazloženja direktorke Veterinarskog centra u Kraljevu Ljiljane Marinković o slučaju veterinara Dragoslava Burčula, koji je teško stradao putujući do posla i kome je, dok je još bio u bolnici u komi, ugovor o radu istekao, pa je na kućnu adresu dobio rešenje o prekiduradnog angažovanja.

Možda pomenuta direktorka ništa nije pogrešila sa pravnog aspektai iz ugla surovog liberalizma, ali zaista zvuči bezočno i surovo, a tek uz potpunu priču.

Veterinaru Dragoslavu Burčulu (59) iz Beograda nedostajalo je još nekoliko godina do penzije. U PKB-u je nedavno proglašen tehnološkim viškom, pa se javio na oglas za popunu jednog radnogmesta veterinara u kraljevačkom veterinarskom centru. Primljen jenajpre na mesec dana uz obećanje da će, ako se pokaže, ugovor biti preimenovan na neodređeno vreme. Počeo je da radi 1. septembra ovegodine u veterinarskoj stanici u Ušću na Ibru. Ta stanica pokrivala je uglavnom planinsko područje, udaljeno od Kraljeva više od pedesetak kilometara.

"Baš mu je bilo stalo da to radno mesto zadrži, pa smo, iako je pred penzijom, obilazili farme po planini. Tog 25. septembra bili smo baš u selu Tepečima i on je, po naredbi direktorke, otišao na dežurstvo na kraljevačku pijacu i izdavao uverenja o transportu i zdravstvenom stanju stoke na kraljevačkojnoćnoj stočnoj pijaci. Radio je celu noć i onda je ujutro 26. septembra krenuo za Ušće na dnevni posao. No, u mestu Bogutovcu, najverovatnije od preteranog rada i umora, zaspao je i doživeo strašan udes. Jedva je preživeo, teško je povređen i bio je u komi nedelju dana. Ali to nije smetalo direktorki Ljiljani Marinković da mu na kućnu adresu pošalje rešenje o istekuugovora i prekidu radnog angažovanja. Pored toga, evo skoro mesec dana nije mu izdala povređenički list. Izgleda da ne pomažu ni naše sindikalne prijave i urgencije kod inspekcije. Ona ne poštuje nizakone, ni kolektivni ugovor ni prava sindikata i radnika. Radi samovoljno, vršeći mobing nad radnicima. Ima tu, pored ovog slučaja, još niz prijava inspekciji i sudovima, ali niko ne reaguje", objašnjava nam Saša Košanin, veterinar i predsednik ogrankasamostalnog sindikata u ovom kolektivu.

U republičkom odeljenju inspekcije nadležne za radne odnose ibezbednost na radu u Kraljevu, zbog ograničenja koje podrazumeva da bez dozvole iz Beograda ne razgovaraju sa novinarima, šturi su u objašnjenjima. Doznajemo, ipak, da je slučaj ove povrede na radu prijavljen, ali da do jučerašnjeg dana nisu dobili na uvid dokumentaciju i izveštaj o povredi. Direktorka je najpre bilaodsutna, a dokumentacija zaključana, pa je pre dva dana objasnila kako je ta povređenička lista upućena u Beograd, njegovoj matičnoj filijali zdravstvenog osiguranja, što će, kažu inspektori, proveriti. A navodni savet direktorki da tako povređenom Burčulu uruči otkaz,naravno, negiraju i postupak ne žele da komentarišu...

Zbog ovog odugovlačenja sa izveštajem o povredi na radu Mirjana Burčul, supruga povređenog, hitno je, dok se on još borio za život, morala da putuje iz Kraljeva za Beograd da bi na svoje osiguranjeprevela i Dragoslava.

A pored toga što ponavlja da je po savetu "nekih advokata i inspektora”, čija imena ne želi da saopšti, povređenom uručila otkaz, direktorka Ljiljana Marinković još dodaje:

"Centar je posle povrede bio sa njim i porodicom solidaran. Plaćen je boravak njegovoj supruzi u hotelu, dali smo svi krv, osim što to nije hteo sindikalac Košanin. Vratila sam se sa odmora da bi listu i drugu dokumentaciju pokazala inspektorima, ali inspektorka za bezbednost nije došla tog dogovorenog dana, nego je tek juče stigla i objašnjeno joj je da smo i taj dokument, uz policijski zapisnik, poslali njegovoj matičnoj filijali za zdravstveno osiguranje u Beograd. Što se tiče premora na radu, on je imao pravo na skraćeno radno vreme prethodnog dana, a to dežurstvo na pijaci, koja uz prećutnu saglasnost lokalne vlasti radi noću, neophodno nam je zbog značajnog prihoda. Inače, rekla sam mu da sa tog dežurstva u Ušće na posao putuje autobusom, a on se sa kolegom dogovorio da koristi vozilo. Žao mi je što se ovako tužan slučaj politizuje", ističe direktorka Marinković.

I na sve ove optužbe i objašnjenja, jedan od zaposlenih nam u potaji, ipak, još pojasni, rekavši: – Prijatelju, u ovo vreme zaposleni pa i veterinari više poštuju svoje "pacijente” nego što su oni od poslodavca uvaženi, prenosi Politika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: