Šta mi to sve uvozimo iz Poljske?

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine Stevan Nikčević očekuje da će poljske kompanije naći svoj interes da povećaju investiranje u Srbiju.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 23.10.2014.

14:25

Default images

Nikčević je na Poslovnom forumu Srbija-Poljska održanom u Privrednoj komori Srbije (PKS) kazao da se razmena Srbije i Poljske u poslednjih deset godina skoro udesetostručila, precizirajući da je sa 115 miliona evra u 2003. povećana na 936 miliona evra u 2013.

Prema njegovim rečima, Poljska je osmi spoljnotrgovinski partner Srbije, a među zemnljama EU je peti. "Neophodno je da se u narednom periodu medjusobna razmena izbalansira na višem nivou pre svega rastom srpskog izvoza", naglasio je Nikčević. Tako je spoljnitrgovinski deficit Srbije u razmeni sa tom zemljom, prošle godine iznosio 527 miliona evra, pokrivenost uvoza izvozom bila je samo 28 odsto. Ove godine srpski izvoz je povećan 15,6 odsto i iznosi 112 miliona evra, ali je uvoz povećan 18,7 odsto i dostigao 397 miliona, rekao je Nikčević, koji je kopredsednik Medjuvladine komisije za ekonomsku saradnju dve zemlje.

On je dodao da je trgovina tradicionalni oblik bilateralne saradnje Poljske i Srbije, ističući da su za saradnju interesantne i energetika, obnovljivi izvori energije, rudarstvo, elektrotehnika i elektronika, saobraćajna infrastruktura, automobilska industrija, poljoprivreda i IT sektor.

Nikčević je podsetio i da je 2011. potpisan Sporazum o ekonomskoj saradnji između Srbije i Poljske i da se po tom osnovu danas i sutra u Beogradu održava prvo zasedanje Mešovite komisije za ekonomsku saradnju (MK) čiji je on kopredsednik.

Prema njegovim rečima, MK će danas raditi na ekspertskom nivou, a sutra se očekuje popisivanje protokola koji će sadržati plan zajedničkih aktivnosti za naredni period.

Vršilac dužnosti predsednika PKS-a Milivoje Miletić kazao je da je Srbiji na putu do punopravnog članstva u EU, važna podrška i prijateljstvo sa zemljama kao što je Poljska koja je uspešno prešla taj put pre deset godina.

Miletić je istakao i da se ukupni bilateralni odnosi Srbije i Poljske obostrano pozitivno ocenjuju, a rezultat su kontinuiranog političkog dijaloga i regulisani su sa 30 bilateralnih ugovora i sporazuma.

Ambasador Poljske u Srbiji, Aleksandar Hećko kazao je da iskustva Poljske mogu mnogo da pomognu Srbiji na putu ka EU, dodavši da su poljski poljoprivrednici u potpunosti iskoristili sredstva Evropskih fondova što je jedinstveni slučaj.

Na Poslovnom forumu Srbija-Poljska koji je održan u PKS-u predstavile su se poljske kompanije iz oblasti energetike, auto i hemijske industrije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: