Trgovci traže podatke - krše zakon

Davanje ličnih podataka i matičnog broja prodavcima prilikom reklamacije ili vraćanja robe je nezakonito, kaže Rodoljub Šabić.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

14:00

Default images

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je, kako je navedeno u saopštenju, kao opravdane ocenio sve češće pritužbe građana i pokreta potrošača na "obavezu" da prilikom reklamacije ili vraćanja robe prodavcima daju lične podatke i istakao da je postavljanje takvih zahteva građanima ne samo kontroverzno sa stanovišta svrhe i neetično, nego i nezakonito.

Šabić je naveo da je na činjenicu da se radi o nedopuštenoj obradi podataka o ličnosti upozorio Ministarstvo finansija pre tri godine i sugerisao da se bez odlaganja izmeni podzakonski akt koji predstavlja "osnov" za takvu obradu.

"Ustav Srbije u članu 42. jemči zaštitu podataka o ličnosti i utvrđuje da se obrada podataka o ličnosti uređuje zakonom. Nijednim zakonom nije predviđena obaveza građana da se prilikom reklamacije proizvoda i usluga odnosno vraćanja ranije kupljene robe legitimišu, odnosno da prodavcima daju bilo kakve lične podatke, a pogotovo ne veoma kompleksan podatak kakav je JMBG", naveo je Šabić.

On je dodao da takva "obaveza" nije predviđena ni Uredbom o uvođenju fiskalnih kasa već "jednim najobičnijim obrascem koji nosi oznaku NI - Nalog za ispravku".

"Situacija u kojoj se, iako bi trebalo da je pri zameni i reklamacije robe dovoljno da građanin ima fiskalni račun, od njega ipak zahteva da se legitimiše, da ostavi svoje lične podatke i da se potpisuje, sasvim očigledno je problematična i sa stanovišta svrsishodnosti i sa stanovišta etičnosti i s razlogom je i prodavci i potrošači prepoznaju kao necelishodnu i neprijatnu", naveo je Šabić.

On je dodao da je poseban problem to što su prodavci ipak prinuđeni da na njoj insistiraju, jer u obrnutom slučaju rizikuju sankcije poreskih organa.

"Zbog toga je zaista krajnje vreme da Ministarstvo finansija normativno rešenje i praksu uskladi sa ustavnim i zakonskim rešenjima o zaštiti podataka o ličnosti", naveo je Šabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: