"Vlada - Super Hik", "DS - ebola"

Rebalans budžeta je štetan, a vlada vodi "Super Hik" politiku - oduzmi siromašnima, daj bogatima, kaže Borislav Stefanović. SNS: DS kao ebola. DS: Primitivizam.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 23.10.2014.

13:51

Default images

"Mi ćemo kroz amandmanski proces pokušati da promenimo ovaj izuzetno štetan rebalans državnog budžeta po građane. On je štetan zato što će deficit i dalje biti 2,5 milijarde dinara, to je rupa koja konstantno postoji već 2,5 godine i nastavlja da bude jednaka ili veća", rekao je šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović.

On je dodao da vlada pokazuje da nije sposobna da uradi ništa sem da smanji plate i penzije građanima koji i ovako teško žive čime će, kako je ocenio, ubiti svaku potrošnju, a samim tim i proizvodnju.

"Ono što vidimo u dosadašnjem rebalansu da su izdvajanja za javna preduzeća i dalje ogromna, za ona koja su dokazani gubitaši su enormna, od Srbijagasa do Sartida, dakle država nema nikakvu nameru da štedi", istakao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, DS se zalaže i za drastična izdvajanja političkim strankama.

Stefanović je upitao vladu zašto govori građanima neistine, da bilo koja zemlja u recesiji kao Srbija može da poveća zaposlenost, i pozvao ih da kažu penzionerima istinu, da je sve poskupelo u poslednje 2,5 godine od šest do osam procenata, da je porasla inflacija, da su poskupeli lekovi...

Stefanović je ocenio da je ovo "naprednjački napad" na iovako ugrožen standard građana Srbije i da su juče na rođendanskoj proslavi demonstrirali građanima kako smanjuju plate i penzije pred punim ovalima hrane i pića.

"Građanima seci, a nama dodaj: to je politika ove vlade, ovo je poreska 'Super Hik' politika - politika, oduzmi od siromašnih, daj bogatima", zaključio je Stefanović.

Babić: Demokratska stranka kao ebola

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Babić rekao je da je rebalans budžeta za 2014. godinu posledica neodgovornog ponašanja bivšeg režima i uporedio Demokratsku stranku sa virusom ebole.

"Demokratska stranka je kao ebola zarazila naše finansije, ali mi se borimo i trudimo da izlečimo njihove brljotine", rekao je Babić novinarima u Skupštini Srbije.

Babić je naveo da je predložen rebalans budžeta za 2014. godinu deo reformskih mera politike vlade, za koje je ona dobila podršku većine gradjana.

"To je gorka pilula koju smo morali da popijemo radi našeg ozdravljenja", kazao je šef poslanika SNS.
Foto: Tanjug
Prema njegovim rečima, kada je SNS došao na vlast likvidnost budžeta je bila takva da je moglo da se isplati pola plate za zaposlene u javnom sektoru, dok je sada likvidnost takva da smo svetlosnim godinama udaljeni od bankrota.

"Kada su zemlje u okruženju, Grčka, Sspanija, baltičke zemlje preduzimale mere u onom trenutku koji je bio neophodan za ozdravljenje ekonomije, bivši režim, DS je povećavala troškove, plate u javnom sektoru i penzije samo zarad opstanka na vlasti", rekao je Babić.

Dodao je i da ne razume zašto se sada DS brine o sudbini državnih preduzeća, kada za njih nije mogla da pronađe strateškog partnera i kada je na njih trošila 750 miliona evra.

Šef poslaničke grupe SNS je kazao i da su davanja za političke partije veća, jer je tako propisao zakon koji je doneo DS.

Poslanici opozicije ranije danas u parlamentu oštro su kritikovali Predlog rebalansa budzeta za 2014. godinu, istakavši da je on jasan dokaz nesposobnosti aktuelne vlasti.

DS: Babićev primitivni rečnik

Predsednik poslaničke grupe Demokratske stranke u parlamentu Srbije Borislav Stefanović izjavio je da nastup poslanika SNS-a Zorana Babića, u kome je funkcioner naprednjaka uporedio DS sa ebolom, predstavlja "opasnu dehumanizaciju političkog protivnika".

"To je primitivni rečnik ispod svakog nivoa kojim se služe ljudi koji znaju samo da smanjuju plate i penzije i da guše medije. Posle psihijatrijskih slučajeva mrzitelja Srbije, kako su nas nekada nazivali, normalno je da nas danas porede sa bolestima. Takva dehumanizacija političkih protivnika može imati veoma opasne posledice", rekao je Stefanović.

Poslanik DS je ocenio da su takve izjave "bezobrazne i potpuno neprihvatljive" i da bi bilo korektno da se Babić javno izvini Demokratskoj stranci zbog onoga što je izrekao za skupštinskom govornicom.

SPS: Logičan odgovor na probleme

Poslanik Socijalističke partije Srbije Đordje Milićević izjavio je da će ta stranka podržati Predlog rebalansa budžeta, za koji je rekao da je realan odgovor na aktuelne probleme.

"Sa druge strane vlada ima jasno definisane ekonomske ciljeve. Ako imamo nerealan budžet, onda imamo i nerealan život, živećemo nerealno. To (rebalans) je potpuno realan odgovor na ono što jesu aktuelni problemi danas", rekao je Milićević.

On je dodao da će o pojedinačnim stavkama budžeta govoriti tokom sutrašnjeg zasedanja i u nedelju kada bude rasprava o pojedinostima.

Poslanica Nove Srbije Dubravka Filipovski takođe smatra da su mere koje vlada preduzima u skladu sa realnošću.

"Manje plate i penzije koje su predvidjene ovim rebalansom podjednako pogadjaju svakog gradjanina Srbije i podjednako su teške, ali neminovne i to je nešto što moramo svi da shvatimo. To je realnost u kojoj se Srbija nalazi. Dakle, smanjenje troškova stezanje kaiša, smanjenje javne potrošnje, štednja je nešto što je uz ekonomsku i fiskalnu konsolidaciju cilj i strategija ove vlade", rekla je Filipovski.

Kako je istakla, to je nešto što se mora izdržati da bi sutra bilo bolje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: