Vulin: Radnici će biti bezbedniji

Za radnike u Srbiji najveći stres je kad ostanu bez posla ili ne primaju platu, rekao je ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

13:03

Default images

Vulin je najavio donošenje novog zakona o bezbednosti i zdravlju na radu.

"U našim uslovima gubitak posla je najveći stres", rekao je ministar na konferenciji "Upravljanje stresom na radu" i istakao da stresne situacije treba posmatrati pre svega sa aspekta bezbednosti na radu.

Ministarstvo za rad poklanja veliku pažnju bezbednosti na radu, iako je to pitanje, kako je naveo Vulin, potcenjeno, "jer se dešava drugima, jer smatramo da će se nesreće uvek destiti drugima".

"Još ne razumemo da ulaganje za bezbednost u radu nije trošak", istakao je ministar i naglasio da je ministarstvo formiralo radnu grupu za donošenje novog zakona o bezbednosti i zdravlju na radu.

Namera je, kako je rekao, da radnik na svom radnom mestu bude apsolutno siguran, obezbeđen, da se zna šta je šteta na radu, ko plaća nastalu štetu i kako se sprečava.

U segmentu bezbednosti na radu veliku ulogu, prema Vulinovim rečima, imaju inspekcijske službe, a pre svega neophodna je svest o preventivi.

"Potrebno je da unapred uložite kako biste sačuvali ono najvažnije - zdravlje i život zaposlenog", rekao je Vulin na konferenciji u Beogradu.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić Trefalt navela je da u otklanjanju stresa veliku ulogu ima razgovor poslodavca i zaposlenog.

"Da bi posao bio zadovoljstvo, radnici i poslodavci moraju da razgovaraju", rekla je ona i preporučila uvođenje određenih programa za smanjenje stresa, poput sporta na poslu ili drugih metoda relaksiranja.

Stres je, kako kaže, veoma skopčan s mobingom, a taj problem je faktor rizika kako za zaposlene tako i za poslodavce.

Predstavnik Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Vujović istakao je da se stres ispoljava pre svega kroz pritisak poslodavaca, mobing, konfuzno postavljene poslove.

"Radnik hoće da dođe na posao gde su obezbeđeni uslovi rada, u sigurnu radnu okolinu i gde ima adekvatna lična zaštitna sredstva", rekao je Vujović i dodao da je najvažnije da se propisi u toj oblasti primenjuju dosledno.

Konferenciju su organizovali Uprava za bezbednost i zdravlje na radu pri Ministarstvu za rad i Evropska agencija za bezbednost i zdravlje na radu, a održava se u okviru obeležavanja Evropske nedelje bezbednosti i zdravlja na radu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: