Državne njive vrede kao Telekom

Posle restitucije u Vojvodini će ostati pravo bogatstvo poljoprivrednog zemljišta, pitanje je kako ih unovčiti?

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 21.10.2014.

20:03

Default images

Posle restitucije i vraćanja otete imovine, u kojoj stari vlasnici, to jest njihovi potomci, potražuju 140.000 hektara njiva, u Vojvodini će ostati pravo bogatstvo poljoprivrednog zemljišta, a pitanje je kako to na najbolji način iskoristiti i unovčiti.

Posle denacionalizacije preteći će oko 200.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu u Vojvodini. Ako bi se te njive sve prodale po, na primer, 10.000 evra hektar, koliko se sada plaćaju, vojvođanske državne njive vredele bi onoliko koliko se procenjuje da vredi "Telekom” – dve milijarde evra.

Međutim, ako isključimo prodaju strancima kao sasvim neprihvatljiv scenario, ostaje mogućnost da država kroz kredite i subvencionisane kamate pomogne domaćim poljoprivrednicima da kupe njene njive. Ako ih pak bude izdavala, u Vojvodini će naplatiti oko 50 miliona evra godišnje, imajući u vidu da se za arendu ovde daje oko 250 evra po hektaru.

Recimo i da se s vojvođanskih njiva u državnom vlasništvu može godišnje ubrati više od stotinu miliona evra. Da se na njima, na primer, proizvodi samo pšenica, napravilo bi se oko 150 miliona evra, s obzirom na prinos od oko pet tona po hektaru i cenu od petnaestak evrocenti po kilogramu hlebnog zrna. Ukoliko bi se to iskoristilo za tov i razvoj stočarstva ili prerađivačku industriju, korist bi bila veća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: