Bačević: Imamo istorijsku šansu

Ambasador Srbije u Kini Milan Bačević kaže da će tokom samita Kine i 16 lidera država JIE u Beogradu najverovatnije biti potpisan veći broj važnih sporazuma.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.10.2014.

15:41

Default images

"Najznačajniji sporazum se tiče toga da Beograd postane centar realizacije infrastrukturnih projekata u regionu jugoistočne Evrope", rekao je Bačević u razgovoru sa članovima skupštinskog Odbora za spoljne poslove, uoči odlaska na dužnost.

Bačević je ocenio da će skup u decembru biti istorijska šansa za Srbiju da na najbolji mogući način "valorizuje svoj položaj na Balkanu". On je naveo da će na samitu biti prisutno više od 600 predstavnika kineskih kompanija i podsetio da trenutna vrednost kineskih investicija u Srbiji iznosi milijardu i po dolara.

Bačević je podsetio da je Srbija jedina evropska zemlja koja ima potpisan sporazum o strateškom partnerstvu sa Kinom, koji je sklopljen tokom prošlogodišnje posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića Pekingu.

"Taj sporazum na neki način favorizuje Srbiju u odnosu na druge evropske zemlje i to je šansa koju naša zemlja ne sme da propusti", naglasio je on.

Nekadašnji ministar rudarstva je naveo da su kineske kompanije najviše zainteresovane za ulaganje u infrastrukturne projekte i energetski sektor u našoj zemlji, kao i da zvanični Peking iskazuje interesovanje za bolju saradnju u nauci, obrazovanju, podsetivši da se srpski jezik izučava na dva kineska univerziteta.

"Kina pokazuje veliko interesovanje za gradnju velikog hidro-energetskog bloka 'Đerdap 3' na Dunavu, a vode se i ozbilnji razgovori oko finansiranja deonice autoputa Koridora 11 Požega-Boljari", rekao je Bačević, ističući da veruje da je koncesija najbolje rešenje za problem saobraćajnih veza sa Crnom Gorom na pomenutom pravcu.

Bačević je, pak, ukazao da Srbija mora da pokaže "veći stepen ozbiljnosti tokom izrade projektne dokumentacije" i naveo primer propusta koji su u poslovima sa Svetskom bankom načinjeni zbog čega, kako je rekao, naša zemlja svake godine plaća penale. On je podsetio da Srbija nije imala ambasadora u Pekingu skoro dve godine i da su pred ambasadom teški zadaci s obzirom da ima samo četiri zaposlena, a da će samit u Beogradu iziskivati brojne obaveze za to diplomatsko predstavništvo.

"Vrlo je teško da se izvršavaju zadaci sa samo četiri zaposlena, od kojih tri lica imaju diplomatski status", naveo je novi ambasador i dodao da smatra da našoj državi potrebno više konzulata u Kini, a ne samo jedan koji postoji u Šangaju.

Osim manjka u zaposlenima, Bačević kaže i da je problem to što Srbija sa Kinom nema potpisan sporazum o zdravstvenoj zaštiti zbog čega "ako se neko razboli od zaposlenih u ambasadi mora svojim sredstvima da plaća lečenje".

Bačević je zatražio od poslanika da ulože napore da se reši i problem školarina za decu diplomatskih službenika u Kini.

"To ozbiljno dovodi u pitanje status diplomata koji imaju decu mladju od 28 godina", rekao je on i naveo da će u predstojećem periodu sa kineskim vlastima mora da se reši i pitanje statusa naše ambasade u Pekingu s obzirom na "visoku cenu iznajmljivanja tog prostora".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: