Mineko gradi 4 mini hidroelektrane

Britanska Mineko grupa je na javnom pozivu Ministarstva rudarstva i energetike Srbije dobila četiri lokacije za razvoj i izgradnju mini hidroelektrana.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Utorak, 21.10.2014.

15:01

Default images

Reč je o opštinama Valjevo, Dimitrovgrad i Paraćin.

Kompanija Mineko limited, koja je deo Mineko grupe, planira da uloži 3,3 miliona evra u te projekte.

Mineku su na području Valjeva, na rekama Sušica i Povlenska, dodeljene dve lokacije za hidroelektrane snage 470 kilovati (kW), u Dimitrovgradu na reci Kameničkoj predviđena je izgradnja mini hidroelektrane snage 346 kilovolti, a u Paraćinu na reci Grzi izgradnja mini hidroelektrane od 404 kilovolta.

U memorandumom o razumevanju između Ministarstva, lokalnih samouprava i investitora, čije se potpisivanje uskoro očekuje, predviđena je priprema projekata izgradnje mini hidroelektrana, a izrada detaljnih planova i konačna odluka da li će se i koja lokacija razvijati tek predstoji.

Memorandumom je predviđen rok od 12 meseci u kojem investitor treba da ispita mogućnosti izrade i realizacije projekta, a navodi se da su nadležne institucije istakle spremnost da pomognu investitorima da lakše dođu do potrebnih dozvola.

Kompanija Mineko limited je ocenila da Srbija ulaže velike napore u obezbeđivanju povoljne poslovne klime investitorima i izrazila nadu da će se procedure za dobijanje potrebnih dozvola ubrzati.

Mineko je prošle godine završio izradu tehničke dokumentacije za izgradnju tri mini hidroelektrane na reci Rasini u opštini Brus (ukupne snage 2,2 megavata) za koju čeka potrebne građevinske dozvole.

Poslovni plan kompanije je, kako se dodaje, da u regionu Balkana izgradi mini hidroelektrane ukupne instalisane snage do 40 megavata.

Mineko limited na Balkanu investitira i u oblasti rudarstva, a samostalno ili s partnerima upravljaju rudnicima u Srbiji - Velikim Majdanom kod Ljubovije, rudnikom Rudnik kod Gornjeg Milanovca i Bosil Metalom kod Bosilegrada, a u BiH - rudnikom olova i cinka Sase u Srebrenici i rudnicima Antimon u Novom Goraždu i Olovo u Olovu.

Mineko grupa je samostalno i sa partnerima do sada u Srbiju u oblast rudarstva, ali i druge oblasti investirala više 30 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: