Kineski premijer otvara Zemun-Borča

Most Zemun-Borča gradi se bez kašnjenja i otvoriće ga srpski i kineski premijer najverovatnije između 16. i 19. decembra, kaže Zorana Mihajlović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.10.2014.

12:49

Default images

"Ovaj most je veoma značajan za Beograd i Srbij, i dosta će pomoći stanovnicima Beograda i Srbije", rekla je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nakon što je, s ambasadorom Kine u Beogradu Li Mančangom, obišla radove.

Ona je istakla da se most gradi onako kako je i planirano i da će biti završen do decembra, kao i da će biti otvoren tokom samita kineskog premijera s najmanje 16 premijera centralne i istočne Evrope koji će biti održan u decembru u Beogradu. "Do kraja ove godine trebalo bi, zajedno s mostom, da budu završene i pristupne saobraćajnice od Novosadskog do Zrenjaninskog puta, zajedno sa Zrenjaninskom petljom, a do oktobra 2015. godine deo od Zrenjaninskog do Pančevačkog puta", rekla je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, radovi u Ulici cara Dušana u Zemunu, na koju izlazi most, biće završeni do 1. novembra.

"Verujem da će ovo biti primer kako treba da se rade i svi drugi projekti, jer ovaj projekat se zaista realizuje po utvrđenoj dinamici. Naravno da, kao i u svakom drugom infrastrukturom projektu, postoje određeni problemi, koje rešavamo zajedno sa izvođačima i podizvođačima", rekla je ona. Mihajlovićeva je kazala da će i danas imati sastanak o tome, kao i da će se razgovarati o odštetnim zahtevima.

Ona je podsetila da su Beograđani u anketi već izabrali da taj most ponese ime našeg naučnika Mihajla Pupina, da će sa obe njegove strane biti postavljene velike table sa osnovnim podacima i da će biti navedeno da je most rezultat srpsko-kineskog prijateljstva.

Ambasador Kine Li Mančang kazao je da je potpuno saglasan sa konstatacijom potpredsednice vlade da sve ide po planu. "Poštujemo rok i ugovor, radimo svoj posao i naša kompanija (CRBC) će učiniti sve da na vreme i kvalitetno završi radove", naveo je ambasador.

Radovi na mostu Zemun-Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine. Novi most preko Dunava će biti dugačak 1.507 metara, širok 29,1 metara i visok 22,8 metara, sa ukupno šest kolovoznih traka i pešačko-biciklističkim stazama sa obe strane, a pristupne saobraćajnice biće dugačke 21,6 kilometara. Glavni raspon mosta je dug 362 metra.

Ukupna vrednost mosta s pristupnim saobraćajnicama je oko 260 miliona dolara, a od tog iznosa 85 odsto kreditira kineska Eksim banka, dok preostalih 15 odsto obezbeđuju država Srbija i Grad Beograd.

Glavni izvođač radova je kineska kompanija "Čajna roud and bridž korporejšn" (Cina Road and Bridge Corporation).

Izgradnjom mosta Zemun-Borča, teretni saobraćaj koji ide iz Banata, biće izmešten iz Beograda i taj most biće veza s putnim Koridorima 10 i 11. To će biti drugi most na Dunavu u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: