"NIS primer zapošljavanja mladih"

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić izjavio je u Novom Sadu da je NIS pravi primer saradnje države i privatnih kompanija u zapošljavanju mladih.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.10.2014.

17:28

Default images

Ministar je, zajedno sa generalnim direktorom NIS-a Kirilom Kravčenkom, razgovarao sa najmlađim stručnjacima, bivšim stipendistima Fonda za mlade talente, koji su odnedavno zaposleni u toj naftnoj kompaniji.

Podsetivši da je NIS prva privatna kompanija u Srbiji sa kojom je pre dve godine potpisan sporazum o saradnji sa Fondom za mlade talente, Udovičić je rekao novinarima da je 36 zaposlenih bivših stipendista u toj kompaniji najbolji pokazatelj kako bi trebalo da sarađuju vlast i privatni sektor u Srbiji, pre svega kada je reč o zapošljavanju obrazovanih mladih ljudi.

Ukazujući na to da je ogromna nezaposlenost najveći problem u našoj zemlji i da je dve petine mladih nezaposleno, ministar je istakao da je smanjivanje stope nezaposlenosti prioritet Vlade Srbije.

"Neophodno je vratiti veru u mlade, da oni ne razmišljaju o tome da svoje indekse zamenjuju pasošima i da odu iz svoje zemlje", nego da im omogućimo da rade u Srbiji i doprinesu njenom razvoju, rekao je Udovičić.

Napominjući da NIS, poput Ministarstva omladine i sporta, u prvi plan stavlja mlade kadrove, Kravčenko je istakao da su u kompaniji koju predvodi poslednjih godina zaposlili više od 600 mladih talenata, koji su doprineli da prosek starosti u NIS-u bude smanjen sa 44 godine na 37, što je svetski standard.

Kravčenko je rekao da u NIS-u veoma veliku pažnju poklanjaju sportu i podršci ne samo vrhunskim sportskim klubovima u Srbiji, nego i školskom sportu i da se bavljenje sportskim aktivnostima podstiče i u samoj kompaniji.

Zahvaljujući bavljenju sportskim aktivnostima, za poslednje tri godine u NIS-u je broj dana bolovanja smanjen za 50 odsto, naveo je Kravčenko.

On je naglasio da je više od 30 mladih stručnjaka, koji su bili stipendisti tog fonda i uglavnom završili domaće fakultete, izuzetan primer saradnje u okviru programa koja je iniciralo Ministarstvo omladine i sporta, napominjući da je siguran da će takva saradnja biti nastavljena.

Mladi stručnjaci su u razgovoru sa ministrom Udovičićem i direktorom Kravčenkom istakli veliki značaj podrške koju su za svoje školovanje i usavršavanje dobili stipendijama Fonda za mlade talente i izneli niz sugestija i predloga kako bi ti projekti podrške bili unapređeni.

U razgovoru je istaknuto da bi mnoge druge kompanije u Srbiji trebalo da slede primer saradnje NIS-a i Ministarstva omladine i sporta, odnosno Fonda za mlade talente "Dositej", na dobrobit kako mladih kadrova, tako i samih kompanija i društva u celini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: