Kupiš automobil, dobiješ hipoteku

Ako kupujete auto ili mašinu proverite da li je predmet založen kao obezbeđenje zajma, jer ako je vlasnik neredovan platiša, a to ne znate, ostaćete bez imovine

Srbija

Izvor: Politika

Ponedeljak, 20.10.2014.

15:36

Default images

Kada je preko oglasa kupio „fijat punto”, novi vlasnik je bio vrlo zadovoljan. Osim dobre cene, vozilo je bilo redovno održavano, malo je prešlo i osim novca za redovan servis nije bilo neplaniranih izdataka.

Vozio ga je ipak samo dva meseca, u julu i avgustu, jer mu ga je već u septembru, prilikom rutinske kontrole u saobraćaju, policija, na njegovo zaprepašćenje – oduzela, piše Politika. Sve je bilo u redu s vlasništvom vozila, brojem motora i šasije, ali ono što novi vlasnik nije znao, vlasnik je automobil založio za kredit, a pošto rate nije plaćao na vreme, banka je krenula u naplatu i tražila hipoteku da namiri dug. Kupac je proverio i, u neverici šta mu se događa, saznao da je vozilo zaista založeno kao obezbeđenje kredita.

Ostao je i bez novca i bez automobila. Kako se pre kupovine nije informisao o ovom detalju, preostalo mu je samo da tuži vlasnika za nastalu štetu, a banku za nadoknadu novca koji je izdvojio za servisiranje automobila.

Ovaj primer neuspešne kupovine i neplaniranog troška ili vešte prevare nije usamljen na našem tržištu. Prema podacima udruženja potrošača, ali i velikih oglašivača za prodaju novih i polovnih vozila, motora i poljoprivrednih mašina, sve je više primera da se prodaju već založene stvari. Zato bi, pre bilo kojih transakcija, kupci trebalo da provere i ovu informaciju, koja nije očigledna, jer nije naznačena u saobraćajnoj dozvoli, ali se, što je najvažnije, može proveriti.

"Zalog na pokretnostima predstavlja vrstu hipoteke koju banka upisuje u Registar založnog prava kod Agencije za privredne registre i funkcioniše na sličan način kao hipoteka kod nekretnina. Ako klijent ne plaća ratu, banka oduzima zalog i prodaje ga. Provera hipoteke kod nekretnina vrši se u nadležnom katastru, a provera da li je neko motorno vozilo pod zalogom obavlja se na sajtu APR-a. Na ovaj način se mogu izbeći dalje komplikacije, a to je da policija oduzme novom vlasniku vozilo jer neki prethodni ne plaća svoje obaveze", savetuju u Udruženju „Efektiva” kome se i žalio vlasnik spornog vozila.

U Agenciji za privredne registre su upoznati sa ovakvim primerima i kažu da je važno pisati o ovoj temi, jer ima mnogo građana koji jednostavno prilikom kupovine vozila previde ovaj detalj i na kraju trpe ogromnu štetu.

"Registar zaloga je jedinstvena centralizovana elektronska baza podataka o založnim pravima na pokretnim stvarima i pravima, koja se, u skladu sa zakonom, upisuju u registar, na zahtev podnosioca registracione prijave. Počeo je da radi 15. avgusta 2005. godine u Agenciji za privredne registre. Građanima je omogućen besplatan uvid u ove javne podatke, a pretraživanje može da bude vrlo detaljno. U slučaju vozila preko registarskih oznaka ili broja, marke, tipa i modela, broja šasije, motora ili preko proizvodne oznake ili serijskog broja mašine ili opreme", kažu u APR-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: