Štedimo više nego prošle godine

Prosečan iznos štednje koji se u Srbiji izdvaja mesečno iznosi 4.200 dinara što je 15 dinara više nego što su štediše izdvajale prošle godine.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.10.2014.

14:07

Default images

Prema istraživanju koje je tokom septembra realizvoala Erste grupa, 45 odsto anketiranih još uvek štedi u "slamaricama", ali koriste štedne proizvode koje nude banke i druge finansijske institucije.

Glavni razlozi i motivacija za štednju su, prema ovom istaživanju, predostrožnost zbog hitnih slučajeva i finansijska stabilnost u starosti ,o kojima brine 72 odsto štediša.

Čak 91 odsto štediša u Srbiji je odgovorilo da ne pravi dugoročne planove o najboljim načinima ulaganja svog novca, a od tog broja njih 17 odsto je navela da će u budućnosti više raditi na planiranju.

Kada su u pitanju mladi, 72 odsto ispitanika starosti između 15 i 29 godina misli da je važno štedeti, a prošle godine taj procenat je iznosio 60.

Štednji najveći značaj pridaju građani koji imaju više od 50 godina, a čak 81 odsto te populacije je saglasno sa tvrdnjom da je ostavljanje novaca sa strane važno.

U odnosu na prethodnu godinu kada je štednja bila važna za 74 odsto ispitanika, ovogodišnje istraživanje je ukazalo na blagi porast, tako da sada nešto veći broj građana, 77 odsto, smatra da je odvajanje novca po strani važno.

Mesečno 44 odsto ispitanika u našoj zemlji odvaja između 2.000 i 6.000 dinara što predstavlja blagi porast od tri procentna poena u odnosuna prethodnu godinu, naveli su predstavnici Erste grupe na današnjoj konferenciji za medije.

Više od polovine ispitanika navelo je da je najvažnije da im novac uvek bude na raspolaganju, a od sporedne važnosti su nizak rizik i visoke kamate ili prinosi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: