Koliko će država da ode u minus?

Tokom predstojeće sedmice saznaćemo detalje reblansa ovogodišnjeg budžeta.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 19.10.2014.

16:41

Default images

Sudeći prema nezvaničnim saznanjima, u rebalansu koji se piše dva i po meseca pred istek godine, manjak u državnoj kasi biće značajno uvećan uprkos merama štednje.

Da li će Muzej savremene umetnosti posle osam godina otvoriti vrata za posetioce samo je jedno pitanje o kojem će odlučiti rebalans ovogodišnjeg budžeta.

Koliko će u ovoj godini zaista potrošiti kultura a koliko ostatak države već je stavljeno na papir.

Nezvanična saznanja medija ukazuju da će uprkos merama štednje, Srbija, umesto sa 182 i po milijarde dinara u crvenom, završtiti godinu sa između 213 i 225 milijardi u minusu.

"Ne možete da pravite budžet, a da ne dogovorite sa MMF-om, a da želite sporazum sa MMF-om. Sad se ministar Vujović vratio iz Vašingtona i doneo nam je šta oni traže. Mi smo spremili šta mi možemo da prihvatimo. I u taj budžet ulazi i smanjenje plata i smanjenje penzija", kaže ministar rada Aleksandar Vulin.

Smanjenje plata i penzija većih od 25.000 dinara predstavlja najveću uštedu. Iz budžeta će kao PIO fondu otići oko 5 i po milijardi manje nego što je ranije planirano, a na platama budžetskih korisnika biće ušteđeno više od 70 milijardi dinara.

Koliko će to zadovoljiti MMF od kojeg će Srbija u novembru tražiti novi stend baj aranžman.

"Srbiji je takav aranžman najviše potreban zbog činjenice da je pouzdanost ekonomije verifikovao prvoklasni svetski žirant. Novac koji bismo dobili bi u slučaju takvog aranžmana bio više rezerva i sigurnosni ventil, ne bi bio direktno u upotrebi", rekao je profesor Beogradske bankarske akademije Branko Živanović.

Zbog očekivanog smanjenja broja zaposlenih, posebno u preduzećima u restrukturiranju, nacrtom reblansa odvojen je dodatni novac za otpremnine i druga socijalna davanja. Vlada, međutim, zauzima i novi stav prema upotrebi tog novca.

"S druge strane, itekako mislimo da se socijlana pomoć mora zaslužiti. Zato smo i doneli odluku, vlada je donela uredbu po kojoj će svi radno sposobni korisnici socijalne pomoći morati za svoju socijalnu pomoć ili da se obrazuju ili da rade", kaže Vulin.

U Ministarstvu finansija kažu da se radi na poslednjim tehničkim detaljima rebalansa, te da će se sredinom naredne nedelje znati kada će Vlada da ga usvoji i prosledi parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: