Može li država da oživi stočarstvo?

Država i poljoprivrednici moraće dobro da odreše kesu i da zavrnu rukave ukoliko žele da postave ojađeno srpsko stočarstvo na noge.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 19.10.2014.

14:00

Default images

Naročito, posle nagoveštaja nemačke kompanije „Tenis“, koja je najavila svoj dolazak u našu zemlju i godišnju proizvodnju od 500.000 svinja. Dok stručnjaci tvrde da je lopta u rukama države, u Ministarstvu poljoprivrede obećavaju da će se potruditi da na najbolji način urade preraspodelu budžetskih sredstava za 2015. godinu.

"Izdvojena su sredstva za premije za mleko, kvalitetna priplodna grla, za tov junadi, svinja i jagnjadi, za krave dojilje, za unapređenje pčelarske proizvodnje i uzgoj ribe. Poljoprivrednici koji se bave organskom proizvodnjom imali su dodatni podsticaj od 40 odsto. Odvojene su pare i za nabavku priplodnih grla, opremu za objekte za smeštaj stoke... Iznos bespovratnih sredstava je od 30 do 55 odsto iznosa investicije", kažu u resornom ministarstvu.

Profesor Miladin Ševarlić, savetnik Ekonomskog institutua u Beogradu, objašnjava da država najpre mora da revitalizuje reproduktivne centre za određene vrste stoke. Kako kaže, stočarstvo je zbog višegodišnje neodgovorne agrarne politike, dospelo na najniže grane u svojoj istoriji.

"Samo od kvaliteta i cenovne konkurentnosti zavisi da li ćemo dugoročno biti orijentisani isključivo na uvoz. - Da znamo hoćemo li uvoziti samo priplodna grla ili i seme bikova i nerasta, odnosno matična jata u živinarstvu i priplodnu stoku u ovčarstvu", priča profesor Ševarlić.

Naš stručnjak smatra da izdavanje državne zemlje u zakup, iznad određene površine, registrovanom gazdinstvu, treba obavezno uslovljavati i uzgojem određenog broja grla stoke.

"Potrebno je uvesti subvencije za svako umatičeno grlo stoke na farmama, nezavisno od broja grla po registrovanom gazdinstvu", ističe profesor Ševarlić i dodaje:

"Bolje da 500.000 seljačkih gazdinstava ima po dve umatičene krave i da za to dobije subvenciju, nego da damo pare kompanijama koje imaju na hiljade muznih krava. Tako zadržavamo stanovništvo u selima i imamo izbalansiran odnos ratarske i stočarske proizvodnje i najbrže povećavamo broj grla stoke. Zemljoradničke zadruge koje imaju zaposlene agronome treba da dobiju prednost kada su u pitanju podsticaji za investicije, jer su oni ogroman intelektualni kapital koji nama, nažalost, nije u funkciji unapređivanja proizvodnje."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: