Kod nas krpice skuplje nego u EU

Garderoba i obuća poznatih marki u Srbiji su znatno skuplji od istih modela u zemljama Evropske unije.

Srbija

Izvor: Novosti

Subota, 18.10.2014.

14:56

Default images

Kada se vratimo iz Austrije ili Nemačke, ne možemo da poverujemo svojim očima kada u istoimenoj radnji u centru grada vidimo da je jakna kakvu smo tamo platili 19 evra, ovde košta 3.890 dinara.

Isti model, isti trgovac, a cena udvostručena. Dogodi se da u Italiji sako platimo 49 evra, a ovde se kod istog trgovca takav model prodaje za neverovatnih 14.000 dinara.

Zašto je garderoba u Srbiji u našim buticima i "šoping molovima" skuplja nego u Beču, Barseloni ili Rimu. Glavni razlozi su svakako nedovoljna konkurencija i dominantan položaj pojedinih trgovaca, ali i formiranje cena garderobe iz centrala modnih kuća u inostranstvu. One imaju nekoliko cenovnih nivoa, a najniži je na matičnom tržištu. Otuda razlike cena za brendove u trgovinama "Njujorkera", "Zare", "Berške", "Stradivarijusa"...

Važan faktor koji podiže cenu istog proizvoda u Srbiji u odnosu na EU je i nerazvijenost tržišta. U strukturi cena su troškovi finansijskog kapitala, ali i skupih usluga iz državnog sektora koji su u svetu manji nego kod nas.

"Daleko manja prodaja nego u zemljama EU, uz procentualno veće fiksne troškove podiže cene odeće i obuće, ali i druge robe", tvrdi Dragoljub Rajić, privredni konsultant.

-Promet butika u centru Beograda na mesečnom nivou desetak puta je manji nego promet takvog bazara u Minhenu, Beču ili Rimu. Jedan od razloga visokih cena je i pojedinačna, a ne serijska nabavka robe.

Trgovci odećom u Srbiji, suočeni sa niskom kupovnom moći i daleko manjom prodajom, jednostavno nisu ozbiljni kupci robe u većim količinima kao njihove kolege u evropskim zemljama. Kada kupujete malu količinu odeće, nabavna cena je viša u odnosu na vaše kolege iz EU koje kupe po deset puta više. Ta razlika ide do 35 odsto za određene artikle i to je glavni uzrok zašto je, na primer, u austrijskom "Pandorfu" ista košulja više od 30 odsto jeftinija nego u Beogradu.

Roba proizvođača koji ne proizvode u Srbiji uvek je skuplja nego u zemljama koje imaju te fabrike, dodaje Rajić. - "Benetonova" odeća sašivena u Srbiji jeftinija je od te iste odeće u Italiji za pet do 18 odsto.

U PKS kažu da trgovci više cene odeće i obuće u odnosu na zemlje u okruženju i EU, pravdaju nestabilnim kursom dinara, inflacijom i velikim troškovima poslovanja, što nema nikakvog opravdanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: