Notari overavaju i nove stanove

Javnobeležnička komora rešiće do kraja ove nedelje problem sa prometom stanova u izgradnji, gde je došlo do zastoja od uvođenja notarskog sistema.

Srbija

Izvor: Novosti

Subota, 18.10.2014.

10:49

Default images

Vrlo brzo biće doneta i preporuka o tome kako da se notari odnose prema trgovini kućama i stanovima koji su u postupku legalizacije, a kojih u Srbiji ima više od 700.000.

Kako je za Novosti potvrdio Miodrag Đukanović, predsednik Javnobeležničke komore, ona izlazi sa jedinstvenim stavom koji će dati "zeleno svetlo“ za sastavljanje javnobeležničkih isprava o trgovini stanovima u izgradnji koji imaju građevinsku dozvolu. Do sada su neki notari ove ugovore sastavljali u formi isprave i overavali, dok drugi nisu.

Procedure su od početka septembra bile usporene, a agenti za nekretnine i građevinci su tvrdili da je krajnji ceh plaćao kupac. Jer svaki zastoj u građevinskoj industriji mnogo košta, a u velikoj besparici trebalo bi sve pojeftiniti i ubrzati da bi tržište uopšte opstalo.

"Jedinstven stav koji preporučuje sastavljanje i overu zapisa o prodaji najjefitinijih kvadrata, onih u izgradnji, koji Komora donosi, nije obavezujući za notare, ali verujemo da će snagom autoriteta Komora pomoći da se ujednači javnobeležnička praksa", objašnjava Đukanović.

To znači da bi od sledeće nedelje svi beležnici trebalo da prihvataju izradu ugovora u formi isprava i overavaju ih, garantujući za valjanost i zakonitost tog posla.

Inače, Zakon o prometu nepokretnosti pred notarom je izjednačio objekte koji imaju građevinsku dozvolu i one koji su u postupku legalizacije. Beležnik bi u zapis trebalo da unese upozorenje da je reč o takvim stanovima, i on može da odbije da sačini zapis samo ako stranke odbiju da se upozorenje unese. Mada pojedini beležnici to već rade, većina je do sada čekala mišljenje Komore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: