Biće "Bosfor" na Moravi

Investicija je "teška" oko 5 miliona evra, a sredstva obezbeđuje rođeni Prizrenac, turske nacionalnosti - sa srpskim i turskim pasošem - Fevzi Šilik.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 18.10.2014.

09:25

Default images

Umesto očerupanog bivšeg motela "Morava" u Aleksincu, već za godinu dana, kompleks od šest hektara na obali Južne Morave oplemeniće hotel sa četiri zvezdice, luksuzni restorani, autlet šoping-mol, velnes centar, bazen, sportski tereni i drugi sadržaji.

Investicija je "teška" oko 5 miliona evra, a sredstva obezbeđuje rođeni Prizrenac, turske nacionalnosti - sa srpskim i turskim pasošem - Fevzi Šilik.

Ovaj uspešni trgovac tekstilom pomenutu imovinu nekadašnjeg beogradskog "Putnika", pre nepunih godinu dana, kupio je iz stečaja, a sada su radovi u poodmakloj fazi. Otvaranje luksuznog hotela "Bosfor" planirano je za polovinu novembra, iako nekadašnji snek-bar, a sada moderni restoran "Istanbul" uveliko prima goste i zapošljava 15 radnika. Radovi su trebalo da počnu i na velelepnom šoping-centru, u kojem će se prodavati i srpska i turska roba, ali investitor građevinsku dozvolu čeka duže od šest meseci...

"Čim mi se ukazala šansa, odlučio sam da radim u Aleksincu, a investitori su naše porodične firme: "Ikre" iz Istanbula i "Fefki", koju smo iz Prizrena preselili ovde. Biće to najlepši, najluksuzniji i kompleks sa najviše sadržaja od Francuske do Turske, istinski ponos Srbije i ovog grada", ističe Šilik koji je, u međuvremenu, kupio i kuću u obližnjoj Nozrini, pa tu živi sa suprugom Badem, inače arhitektom.

Ovaj kompleks kraj Morave biće prava oaza za odmor i zabavu kako putnika, tako i namernika - ponajviše Turke - a, iako je reč o do sada najvećoj turskoj investiciji u Srbiji, koja će čitavoj opštini doneti višestruku korist, uključujući i 150 novih radnih mesta, to državu i lokalnu samoupravu neće koštati ni dinar...

Već sada je, međutim, na građevinskim i drugim radovima angažovano 60 ljudi, a ovde se nabavljaju i neophodni materijali, odnosno oprema. Indirektnu korist, veoma brzo, imaće i više stotina poljoprivrednih proizvođača - od kojih će se kupovati povrće, voće i ostale namirnice.

Karijera i planovi

Biznis sa tekstilom Šilik je započeo u rodnom Prizrenu, a njegova firma "Fefki" bila je uspešna i van KiM. Ipak, 1992, sa porodicom se preselio u Istanbul, osnovao preduzeće "Ikre" i - krenuo od nule, kao jedini strani investitor u Turskoj sa prostora bivše Jugoslavije. Danas zapošljava više od stotinu radnika, te trguje sa Kinom, Rusijom i brojnim zapadnoevropskim zemljama.

"Želja nam je da iskoristimo i turističke potencijale Sokobanje, Kopaonika, te Niške i Ribarske banje... Posebno sam ponosan na činjenicu da me je, na nedavnom skupu u Nemačkoj, udruženje najmoćnijih turskih privrednika van matice (DEIK) izabralo za najuspešnijeg turskog investitora u Srbiji", kaže Šilik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: