Mi i Mađari pravimo žilu kucavicu

Srbija i Mađarska planiraju da naprave infrastrukturnu osu od Jadranskog mora preko Srbije i Mađarske do centralne Evrope, realizacijom niza projekata.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 17.10.2014.

14:04

Default images

Tu infrastrukturnu osu činili bi drumski i železnički Koridori 10 i 11, brza pruga Beograd - Budimpesta, rekonstruisana postojeća srpska pruga, projekat Beograd na vodi, moderni terminal, naveo je državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja Dejan Trifunović, pre sastanka sa kolegama iz mađarskog Ministarstva za nacionalni razvoj.

Misija obe zemlje je da pokušamo da unapredimo infrastrukturu i u putničkom i železničkom saobraćaju, koja vodi od Jadranskog mora, odnosno od Mediterana do centralne Evrope, preko naših zemalja, rekao je Trifunović.

On je najavio da će sa kolegama iz Mađarske biti reči i o projektu brze pruge Beograd-Budimpešta, koji Srbija i Mađarska treba zajednički realizuju sa Narodnom Republikom Kinom.

Kina, Srbija i Mađarska su usaglasile prvi dokument za taj projekat, drugi dokument je plan saradnje, koji očekujemo od kineske strane tokom oktobra, a sledeci korak je usaglašavanje tog dokumenta, naveo je Trifunović. On je dodao da se radi i priprema modela finansiranja tog projekta, na bazi koncesije da bi ga predočili tokom novembra obema stranama.

Svakako očekujemo progres na ovom projektu do 16. decembra, kada u Beogradu treba da bude održan Samit 16 lidera zemalja centralne i istočne Evrope i premijera Kine, rekao je Trifunović, istakavši da je za taj projekat ključna izrada studije izvodljivosti.

"Ona bi trebalo da otpočne odmah nakon usaglasavanja plana saradnje kao drugog dokumenta koji treba da usaglasimo u skorijem periodu", istakao je Trifunović.

Ocenivši da su dobri odnosi dveju Vlada Srbije i Mađarske i da se danas u Beogradu održava treći sastanak u ovoj godini između resornih ministarstva za saobraćaj dve zemlje, Trifunović je rekao da će na sastanku biti reči i o konkretnim projektima u oblasti vodnog saobraćaja, kako da reku Tisa bude intenzivan plovni put. Paralelno će zasedati mešovita komisija za drumski transport.

Imamo projekte koji se uspešno realizuju kao što je izgradnje pruge Subotica-Segedin za koji se završava projektno tehnička dokumentacija, kazao je Trifunović.

Mađari će nam predstaviti i model naplate putarine koji važi u Mađarskoj, a tema sastanka će biti i pretpristupni IPA projekti EU, dodao je on, podsetivši da još nismo detaljno definisali listu prekograničnih projekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: