Putin: Dobra šansa za Srbiju

Predsednik Rusije Vladimiir Putin rekao je da ruske investicije u srpsku privredu mogu biti udvostručene i za tri godine bi mogle dostići deset milijardi dolara

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 16.10.2014.

17:51

Default images

Putin je odgovarajući na pitanja na zajedničkoj konfereciji za novinare sa premijerom Aleksandrom Vučićem rekao da su njih dvojica danas između ostalog, razmatrali parspektive za saradnju u agrarnom sektoru.

S tim u vezi, on je naveo da se gubici evropskih poljoprivrednih proizvođača zbog odgovora Rusije na sankcije mere milijardama evra.

"Ne bismo želeli da nastavljamo takvu praksu. Ali zasad ona postoji", rekao je Putin novinarima.

"Srbija je jako povećala isporuke poljoprivrednih proizvoda u Rusiju i poljoprivredna razmena je dostigla 130 do 150 miliona dolara i još raste. Oni koji su pokušali da nam iskomplikuju, iskomplikovali su sebi i gubici poljoprivrednih proizvođača iz zemalja koje su uvele sankcije Rusiji mere se milijardama", rekao je Putin.

On je dodao da pored mogućnosti daljeg razvoja saradnje u agraru, postoje i druge obostrano korisne investicije, u sferi energetike, mašinogradnje, infrastrukture i podsetio da je Rusija odobrila kredit Srbiji od 800 miliona dolara za razvoj železnice.

U celini, rekao je Putin, ruske investicije u srpsku privredu dosad iznose tri milijarde dolara, a za tri godine, uključujući i privatni sektor, mogu biti udvostručene, do šest ili čak do 10 milijardi dolara.
Foto: Tanjug
U prisustvu predsednika Rusije i predsednika i premijera Srbije predstavnici dve strane su potpisali sporazume o vojno-tehničkoj saradnji, uzajmnoj zaštiti tajnih podataka, kao i sporazum i protokol o readmisiji. Takođe su potpisani dokumenti o saradnji carina, kao i o rekonstrukciji tri železničke deonice i ugovor o isporuci 27 dizel-motornih vozova za prigradski saobraćaj.

"Moderno je da se prijateljstvo meri trgovinskom razmenom, a mi drugačije gledamo na prijateljstvo. Srbija danas nema neprijatelje, ali imamo manjih i većih prijatelja, a Rusku Federciju smatramo velikim prijateljem", kazao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Posle posete Beogradu, Putin putuje u Milano, na dvodnevni evroazijiski samit gde će imati prilike da prvi put od juna o ukrajinskoj krizi i drugim temama razgovara s liderima iz Evropske unije, i mogućnost da se sastane predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: