Putin: Ne možemo Južni tok sami

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u Beogradu da gasovod Južni tok ne može biti realizovan jednostrano.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 16.10.2014.

16:13

Default images

"Kao i u ljubavi, može biti srećna samo ako učestvuju dve strane. Ne možemo sami da gradimo cevovod vredan više milijardi evra ukoliko naši partneri razmišljaju da li je taj projekat potreban ili nije."

Putin je podsetio da je slično bilo i na početku realizacije izgradnje gasovoda Severni tok, a da sada kada je izgrađen, svi vide da se pokazao kao izuzetno koristan.

"Ubeđen sam da je Južni tok potreban evropskim korisnicima jer smanjuje tranzitne rizike, problemi su povezani isključivo sa političkim pitanjima i u ovom slučaju politika nanosi štetu ekonomiji", naveo je Putin.

Što se tiče snabdevanja gasom tokom zime, Putin je naveo da Rusija ne želi da dođe do bilo kakve krize u snabdevanju.

"Sasvim odgovorno vam kažem da ruskom krivicom neće biti nikakve krize. Rusija je pouzdan partner i imamo dovoljno resursa da zadovoljimo i svoje i potrebe korisnika u Evropi i Aziji", istakao je ruski predsednik.

Ono što, međutim, može da bude problem jesu tranzitni rizici, bio je izričit Putin.

"Ako vidimo da ukrajinski partneri počnu da uzimaju gas iz izvoznog cevovoda, onda ćemo kao i 2008. godine smanjivati obim isporučenog gasa za onoliko koliko oni uzmu", kazao je Putin.

Izrazio je, međutim, nadu da će se svi partneri u najskorije vreme dogovoriti i da nikakvih problema u snabdevanju neće biti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: