NBS: Referentna kamata ostaje 8,5%

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) zadržao je danas referentnu kamatnu stopu na postojećem nivou od 8,5 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 16.10.2014.

12:44

Default images

Izvršni odbor je ocenio da rizici iz domaćeg i međunarodnog okruženja nalažu dalju opreznost u vođenju monetarne politike.

Aktuelne geopolitičke tenzije, ali i očekivano dalje smanjenje ekspanzivnosti monetarne politike američkih Federalnih rezervi mogu se negativno odraziti na priliv kapitala u zemlje u regionu u narednom periodu, uključujući i Srbiju, saopštila je NBS.

Dodaje se da umereni rast premije rizika i deprecijacijski pritisci prisutni u gotovo svim zemljama regiona u poslednjih nekoliko meseci ukazuju na manju spremnost stranih investitora za ulaganja.

Izvršni odbor NBS očekuje da će donošenje i dosledno sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi pozitivno uticati na ocenu stranih investitora u pogledu ulaganja u Srbiju, što bi u narednom periodu doprinelo jačanju otpornosti na pomenute eksterne rizike i pozitivno uticalo na premiju rizika zemlje.

Izvršni odbor je ocenio da se međugodišnja inflacija postepeno vraća ka cilju u rasponu od 2,5 do 5,5 odsto, a u septembru iznosi 2,1 odsto.

Prema projekciji NBS, i pored izostanka očekivane korekcije cena električne energije, inflacija će se do kraja godine vratiti u granice cilja, a zatim tokom 2015. nastaviti da se kreće unutar tih granica.

Povratku inflacije u granice cilja će doprineti niska baza i postepeno iščezavanje dezinflatornog efekta po osnovu niskih troškova u proizvodnji hrane, što potvrđuje i pozitivan doprinos cena hrane međugodišnjoj inflaciji u septembru, ocenio je Izvršni odbor.

Niska agregatna tražnja, dodatno pojačana novim merama fiskalne konsolidacije, ostaje glavni dezinflatorni faktor u srednjem roku. To, kako se navodi, potvrdjuje i niska bazna inflacija koja se drugi mesec za redom kreće ispod ciljanog okvira.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 13. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: