Registri kažu: Kod države 750.000

U javnoj upravi radi oko 530.000 ljudi, a u preduzećima sa većinskim državnim vlasništvom oko 219.000, kaže potpredsednica Vlade Srbije Kori Udovički.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 15.10.2014.

10:25

Default images

"To nisu i neće biti precizne brojke jer se zasnivaju na 'registru' koji objedinjava izveštaje svih korisnika budžetskih sredstava. To je nužno manje pouzdano od pravog registra koji bi prosto objedinjavao podatke o isplatama na samom izvoru svakog od plaćanja", kazala je Udovički u intervuju za mesečnik "Biznis i finansije".

Ona je istakla da je suština reforme državne uprave koja je u toku, "da dobijemo delotvorniju državu u kojoj će ljudi raditi s više zadovoljstva i ponosa, i biti itekako svesni da od njih zavisi aktiviranje potencijala koji ova zemlja ima, isto kao što zavisi i od privatnog sektora".

"Kad je reč o javnoj upravi, dakle, državnim činovnicima, zdravstvu, školstvu, policiji, viškova zaposlenih nema mnogo. Ima ih u javnim preduzećima i preduzećima zavisnim od njih, ima ih i 'nakačenih' na državne institucije po ugovoru o delu", istakla je Udovički.

Rekla je i da je struktura zaposlenih u javnoj upravi veoma loša jer ima viška određenih profila, to su zaposleni na zastarelim poslovima koje treba ukinuti, ima i servisnog osoblja čije zapošljavanje u dobroj meri služi kao neka vrsta socijalne pomoći.

"S druge strane imamo manjkove drugih profila - onih koji bi trebalo da rade nove poslove, onih koji su neophodni za produktivnu privredu u 21. veku, i za članstvo u EU. Problem je i što se poslovi koji postoje i koji su potrebni, ne obavljaju kako treba. Ta struktura nam u dobroj meri objašnjava zašto nam je danas država toliko nedelotvorna", kazala je Udovički.

Po njenim rečima, Međunarodni monetarani fond ne traži otpuštanje ljudu u javnom sektoru, već "mi i MMF polazimo od toga da nam je cilj da fiskalni deficit za tri godine smanjimo na održiv nivo. Konsultacije koje trenutno sa njima vodimo tiču se toga da utvrdimo kombinaciju mera koje to mogu najbolje da postignu".

"Može i bez smanjenja zaposlenih ako ima drugih opravdanih izvora za štednju", rekla je Udovički.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: