Kostić vs Matijević: Vreme za banje

Najbogatiji srpski biznismeni žele da učestvuju u privatizaciji banja i lečilišta. "MK grupa“ potvrdila da je zainteresovana za hotelski kompleks "Fontana“

Srbija

Izvor: Novosti

Subota, 11.10.2014.

20:22

Default images

Najbogatiji Srbi zainteresovani su za privatizaciju banja i lečilišta. Iako se u medijima pojavljuju spekulacije i licitacije sa imenima novih vlasnika, prema pisanju "Novosti“, biznismen Petar Matijević je najbliži Čigoti, a iz "MK grupe“ Miodraga Kostića potvrdili su interesovanje za Vrnjačku banju.

Većina srpskih banja koje se nalaze na spisku za privatizaciju važi za profitabilna preduzeća, neopterećena kreditima i sa redovnim prilivom novca. Međutim, kada će i kako biti privatizovane - niko pouzdano ne zna. Osnovni problem je što još nije odabran model privatizacije, a nije rešen ni problem vlasništva nad izvorima.

"Sve je na dugačkom štapu", kaže sagovornik Novosti iz Agencije za privatizaciju. - Još ne postoji jasna strategija na koji će se način banje prodavati, ali je zanimljivo znati šta i koliko nude investitori.

U medijima su se pojavile protivrečne informacije da se oko Banje Vrdnik „bore“ Miodrag Kostić i Filip Cepter. Objavljeno je da su ponude slale i kompanije iz Rusije, Nemačke, Kine, Kipra, kao i domaće firme i građani. Međutim, u ovim kompanijama kažu da nije sve tačno.

"Nas zanimala jedino Vrnjačka banja", kažu u „MK grupi“. - Nikada nismo krili da imamo planove i izdvojen je budžet za HTP „Fontana“, ali je lokalna vlast do sada odugovlačila.

Za Banju Vrdnik, inače, vlada uverenje da je već - privatizovana i da ne vredi ni ulaziti u trku. Jer, ova banja je već dobila sredstva za renoviranje od vojvođanske vlade i svi su uvereni da je kupac stranački prijatelj Bojana Pajtića, piše list.

U ovim centrima su menadžment i zaposleni svesni da treba da očekuju nove vlasnike i spremni su za privatizaciju. U Čigoti su papiri čisti, račun u plusu i nisu opterećeni kreditima, pa su pravi mamac za potencijalne kupce. Mnogi potvrđuju da je Petar Matijević izuzetno zainteresovan za Čigotu, pogotovo što već ima iskustva u turizmu sa hotelom „Matijević“ u Novom Sadu.

"Čuli smo da je poslao pisma o zainteresovanosti, ali ih niko od nas nije video", kaže dobro upućen turistički radnik na Zlatiboru. - Koliko je nama poznato, i sami radnici su zainteresovani za privatizaciju i podelu deonica radnicima po principu Prolom banje. Uostalom, svi objekti koji se spominju da će biti privatizovani nalaze se sa PIO fondom u sudskom sporu zbog vlasništva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: