Tekstilce muči nedostatak radnika

Siva ekonomija, nelojalna konkurencija, dažbine i nedostatak kvalifikovane mlade radne snage glavni su problemi industrije tekstila, kože i obuće,

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 11.10.2014.

13:45

Default images

Kako je istaknuto tokom dijaloga "Imate reč - budite deo rešenja" u PKS tekstilna industrija je i pored poteškoca sa kojima se suočava, jedna od perspektivnijih grana srpske privrede i trenutno zapošljava 40.000 radnika.

Tekstilci rešenja ovih problema vide u pojačanom carinskom i inspekcijskom nadzoru, smanjenju poreza na zarade i drugih parafiskalnih nameta, podsticaju izvoza i unapređenju obrazovanja.

Pomoćnik ministra privrede Jelena Popović rekla je da je cilj da se zajedničkim radom države, privrede i struke identifikuju problemi u privređivanju, pronađu rešenja, ugrade u propise i druge akte, kako bi ambijent poslovanja bio efikasniji.

Nekada zamajac srpske privrede sa 200.000 zaposlenih tekstilna industrija, kako se čulo u PKS, prošla je trnovit put ali se održala, opstala i ostala perspektivna privredna grana koja beleži pozitivne rezultate.

Prošle godine, izvoz odevne industrije vredeo je milijardu evra, dok je za osam meseci 2014. veći 16 procenata nego u istom periodu lane. U sektoru tekstila dosta je preduzeća u postupku restrukturisanja, ali okosnicu čine mala i srednja preduzeća.

"Tekstilna industrija danas zapošljava 40.000 radnika i trebalo bi doneti dugoročnu strategiju razvoja ove privredne grane, kao što je to učinila Nemačka", rekao je sekretar Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće PKS Milorad Vasiljević.

Vršilac dužnosti direktora PKS Nermina Ljubović podsetila je da se komorski sistem u protekle dve godine modernizuje i reformiše nastojeći da bude istinski servis privrede, podrška u poslovanju, spona izmedhu nadležnih institucija i privrede.

"Unapređenje privrednog ambijenta nemoguće je bez aktivne uloge privrednika", naglasila je Ljubović i pozvala predstavnike tekstilne industrije da iznesu konkretne predloge i rešenja za probleme.

Ona je napomenula da će rezultat dijaloga biti i sistematizovan dokument sa predlozima mera i rešenja, koji će PKS proslediti svim nadležnim ministarstvima Vlade Srbije.

Predstavnici odevne industrije kao mere za unapređenje sektora predložili su smanjenje poreza na rad, smanjenje carine na uvoz specifičnih prediva, podsticaj izvozu domaćih proizvoda, izjednačavanje tretmana domaćih i stranih investitora.

U cilju unapređenja obrazovanja kako tekstilnih inženjera tako i tehničara predloženo je i povećanje stručne prakse na minimum šest meseci do godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: