"Koridor 10 gotov do kraja 2016."

Vrednost tekućih projekata u putnoj i železničkoj infrastrukturi u Srbiji iznosi 4,2 milijarde, kaže potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 10.10.2014.

13:01

Default images

Mihajlovićeva je na Regionalnom investicionom samitu NIN Fokusa u Aranđelovcu, čiji je Tanjug medijski partner, najavila da će putni Koridor 10 biti gotov do kraja 2016. godine.

Kako je navela, putni koridor 10 u Srbiji je do sada 80 odsto izgrađen i podsetila da su prethodne vlade najavljivale da će biti gotov još 2010. i 2012. godine.

Govoreći o tzv. Koridoru 11, odnosno gradnji auto-puta od Beograda do Crne Gore, Mihajlovićeva je rekla da za neke deonice još nisu pronađeni izvođači radova i utvrđeni modeli finansiranja i da tu pre svega misli na mogućnost koncesije za deonicu od Požege do Boljara, na granici sa Crnom Gorom.

"Prioritet vlade je da završi i ubrza projekte koji su u toku", rekla je Mihajlović dodajući da je infrastruktura bila prioritet svake vlade.

Ona je kazala da su tekući projekti u železničkoj infrastrukturi vredni 1,2 milijarde evra i da se odnose na modernizaciju postojećih i delom izgradnju novih pruga, dok su projekti u putnoj infrastrukturi vredni tri milijarde evra.

Ministarka građevine, saobraćaja, infrastrukture je istakla da su ulaganja u energetsku infrastrukturu isto veoma značajna i izdvojila kao prioritete izgradnju Južnog toka i gasovoda Niš - Dimitrovgrad, koji su kako je rekla, budućnost Srbije.

Ona je naglasila da vlada mora da ubrza projekte s obzirom da mnogi kasne, kao i da podigne gradjevinsku aktivnost u zemlji.

Ministarka je takođe rekla da građevinarstvo u bruto domaćem proizvodu Srbije učestvuje manje od četiri odsto, dok na primer u Republici Srpskoj, učešće njihovog građevinarstva u BDP-u iznosi 6,5 odsto.

Poručila je da je najvažnije da se definišu prioriteti kako bi Srbija mogla da postane regionalni lider u određenim oblastima.

"Ukoliko Srbija hoće da ubrza ekonomski razvoj mora da kroz reforme stvori uslove da građevinska operativa poveća učešće u BDP", naglasila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrasterukture.

Zakon o planiranju, ali bez konverzije

Mihajlović je potvrdila da će novi Zakon o planiranju i izgradnji biti u novembru u skupštinskoj proceduri, ali bez dela o konverziji zemljišta.

"Zakon je bio spreman već u junu, ali se nismo saglasili oko rešavanja pitanja konverzije zemljišta, zbog čega će taj problem biti rešen na drugi način", rekla je Zorana Mihajlović.

Istakla je da je završeno osam podzakonskih akata u vezi sa tim zakonom, kao i da su počele pripreme za uvođenje elektronske građevinske dozvole, čije bi korišćenje trebalo da počne u drugoj polovini 2015. godine.

Zorana Mihajlović je, povodom problema konverzije zemljišta, rekla da je zakonodavac bio "između dve vatre", odnosno stava EU da konverziju moraju da plate svi i da se sve što nije plaćeno smatra državnom pomoći, i mišljenja investitora da konverzije ne bi trebalo da bude ili da bude minimalna.

"Zbog toga se trenutno rade analize efekata mogućeg sprovođeja konverzije, koje će biti gotove do kraja godine", rekla je Zorana Mihajlović, i dodala da to ne radi sama država, nego uz podršku međunarodnih institucija.

Zorana Mihajlović najavila je da će Zakon o planiranju i izgradnji sredinom naredne godine biti podeljen na nekoliko zakona - o građevinarstvu, imovinskim odnosima i građevinskoj dozvoli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

16 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: