Ne pomažu ni čokoladice, ni pretnje

Beograđani se ne obaziru mnogo na pretnje da će ostati bez dokumenata zbog švercovanja u vozilima GSP. Ne prkose vlasti, već tvrde da nemaju novca

Srbija

Izvor: B92

Petak, 03.10.2014.

15:45

Default images

Ni čokoladice nisu pomogle, a ni ozbiljne pretnje da je od sada švercovanje u gradskom prevozu prekršaj, nisu ih uplašile.

Ili ne znaju, ili su ravnodušni prema upozorenjima da bi mogli da ostanu bez lične karte, pasoša, vozačke dozvole, ako ne plate kaznu. Uprkos novim pravilima, ni u četvrtak nisu hrlili da kupuju karte, niti da ih kucaju u autobusu.

Većina "slepih putnika“ u prevozu nije prkosila saobraćajnom preduzeću i gradskoj vlasti jer mrze "ridže“ i vole da se svađaju. Jednostavno, smatraju da je karta za prevoz skupa.

"Plaćanje prevoza postalo mi je luksuz. Sa svojom bednom platom, trebalo bi da kupim radničku markicu od 3.200 dinara! Kako? Nema šanse, švercovaću se i dalje, a ličnu kartu ne dam", rekla je Jovana P. na liniji 75. - Da je markica duplo jeftinija, tvrdim da bi je svi Beograđani imali.

Grupa kontrolora u timovima stajala je u četrtak na Ušću i "rešetala“ novobeogradske linije. Kako kažu, ovaj kraj je još i najcivilizovaniji. Linije u prigradskim naseljima najgora su radna mesta. Tamošnji Beograđani imaju mnogo kraći fitilj i sremni su da se potuku svakog puta zbog karte od 73 dinara. Zato na ovim linijama, uz kontrolore, obavezno idu i komunalni policajci.

Ne možete da se vozite bez karte - kaže stariji kontrolor dvema studentkinjama.

Izvodi ih iz autobusa i traži im dokumenta.

- Gospođice, markica za studente je samo 1.100 dinara. Zašto je nemate? - pita kontrolor.

Otresito i bez pardona, devojka odbija da pokaže dokumenta.

- Ne dam vam ličnu kartu. Nisam stigla da izvadim mesečnu markicu, jer sa faksa trčim pravo na posao. A i kada namirim stan i komunalije, ne preostaje mi ni za život, a kamoli da platim kartu u busu. Mi ćemo dalje peške, a vi, gospodine, nastavite da zagorčavate život ljudima.

Posao konduktera u očima Beograđana je upravo to, da kvare ljudima život.

- Strašna se hajka vodi protiv nas, a samo radimo svoj posao. Neko bi morao da nas zaštiti u tome, jer trpimo svakojake bezobrazluke - kaže nam ogorčeni kontrolor. - Čini mi se da ljudi još nisu svesni da će ovoga puta zaista biti kažnjavani za švercovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: