"Ne smanjivati plate u zdravstvu"

ASNS Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite Srbije ne dozvoljava smanjivanje plata u ovom sektoru ni za jedan dinar.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 02.10.2014.

16:10

Default images

Naime, kako e navodi u saopštenju, "zdravstveni radnici rade u gotovo nemogućim uslovima".

Od 2008. godine plate u zdravstvu nisu povećavane, kažu predstavnici tog sindikata, a kao razlog za dosadašnje nereagovanje navode "razumevanje teške situacije u zemlji".

"Sada, kada država od nas traži 'hleba preko pogače' smanjujući plate, zaista je dosta. Smanjivanje plata je direktan atak na već ugroženu egzisteciju svih zaposlenih u zdravstvu, što dovodi urušavanju dostojanstva i život pretvara u puko preživljavanje", navodi se u saopštenju.

Podaci o prosecnoj zaradi u Srbiji su statistički tačni, ali kako piše, životno potpuno nebitni.

"Predlažemo ukidanje termina 'prosečna zarada' jer je sindikalno gledano besmislen. Nekog, ko ima zaradu, ako je uopšte dobija, ispod minimalno zagarantovane, apsolutno ne zanima statistika koja pravi prosek od 45.610 dinara", navedeno je u saopštenju.

Ne dozvoljavamo smanjenje plate ni za jedan dinar, poručuje ovaj sindikat, jer, kako kažu, zaposleni u zdravstvu nisu bili članovi nijedne vlade do sada.

"Mi smo zdravstveni radnici koji radimo u gotovo nemogućim uslovima", navodi se u saopštenju.

ASNS Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite Srbije apeluje na nadležna ministarstva da u razgovore uključe sve sindikate i predstavnike radnika, bez diskriminacije, tim pre što pitanje reprezentativnosti nije utvrđivano u skladu sa odredbama Zakona o radu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: