Gašić: Suficit u izvozu oružja

Ministar odbrane Bratislav Gašić kaže da je cilj Predloga zakona o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme ostvarivanje i zaštita interesa Srbije.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 02.10.2014.

12:26

Default images

Osim toga, cilj Predloga zakona je, akko je rekao, podizanje međunarodnog kredibiliteta Srbije.

Kao jedna od najvažnijih novina je uvođenje jedinstvenog Registra za sva lica koja se bave uvozom i izvozom naouržanja i vojne opreme, čime će se "eliminisati neželjen uvoz i izvoz te robe", rekao je Gašić obrazlažući Predlog zakona u Skupštini Srbije.

"Ovim predlogom zakona unaprediće se normativne pretpostavke za ispunjenje osnovnog cilja - uspostavljanje kontrole nadzora u oblasti izvoza i uvoza naoružanja i vojne opreme radi ostvarivanja i zaštite odbrambenih, bezbednosnih i spoljnopolitičkih interesa Srbije", rekao je Gašić.

Ministar je kazao da se od 2005. godine prati i analizira ukupan broj izdatih dozvola za izvoz, odnosno izvoz kontrolisane robe i da je statistički taj broj konstantno rastao. Prema nejgovim rečima, tako je 2006. godine izdato 300 dozvola u vrednosti od oko 346 miliona američkih dolara, dok je 2013. godine izdato 444 dozvola u vrednosti od oko 775 miliona dolara.

Kada je u pitanju uvoz naoružanja, 2006. godine je izdato 100 dozvola u vrednosti od oko 12 miliona dolara, a 2013. godine 193 dozvole ukupne vrednosti oko 54 miliona dolara.

"Ako uporedimo podatke o izvozu i uvozu vidi se da je, na primer u 2013. godini izvoz naoružanja i vojne opreme bio gotovo 15 puta veći od uvoza, što znači da je po ovom osnovu ostvaren značajan suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni sa inostranstvom", rekao je Gašić.

On je istakao da namenska industrija Srbije ima značajan potencijal za razvoj, a ostvaren prihod moguće je iskoristiti za modernizaciju vojnih snaga Srbije i ulaganje u revitalizaciju postojećih kapaciteta namenske industrije i konačno usmeriti veća sredstva u istraživanje i razvoj naoružanja.

Prema nejgovim rečima, zakon se donosi i zbog usklađivanja sa zakonodavstvom Evropske unije, koja kontrolu izvoza naoružanja smatra drugim stubom svog zakonodavstva, jer je svakoj zemlji članici data mogućnost da samostalno uređuje tu materiju nacionalnim propisima.

Gašić je podsetio da je do sada ta oblast bila regulisana Zakonom o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene, koji je donet je 2005. godine i koji se odnosio na Državnu zajednicu Srbija i Crna Gora, kao i da su u međuvremenu sve zemlje u regionu donele nacionalne zakone.

Ministar je govorio i Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma vlada Srbije i Alžira o uzajamnoj razmeni i zaštiti tajnih podataka u oblasti odbrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: