"Članstvo u EU pokreće reforme"

Članstvo u Evropskoj uniji je jedini pokretač reformi na Balkanu i Unija treba da pošalje poruku ohrabrenja da će se proces proširivanja nastaviti.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 02.10.2014.

11:30

Default images

To je rekao viši gostujući saradnik na Evropskom institutu, Londonske škole za ekonomiju i političke nauke Dimitar Bečev.

Proces priključenja, kako je rekao na marginama Četvrtog Beogradskog bezbednosnog foruma, traje dugo, ali da je važno da Srbija nastavi evropski proces.

"I premijer Aleksandar Vučić je to juče naglasio", istakao je Bečev i dodao da je srpski premijer ukazao da će ekonosmke reforme biti nastavljene i da se ide ka ekonomskoj konsolidaciji.

To, poručuje Bečev, ne može bez spoljnog faktora.

"Svi znamo da se na Balkanu bez pritiska ne radi ništa. Zato i mislim da EU ostaje najbitniji faktor u regionu", istakao je Bečev.

Komentarišući posetu predsednika Ruske Federacije Vladimira Srbiji sredinom oktobra, Bečev kaže da je ona simboličan akt i da će se tek videti da li će od nje biti nekih benefita za Srbiju.

"Ruska propaganda hoće da pokaže da uprkos tome što zemlje traže približavanje EU, da one traže i neki balans. Srbija je bitan saveznik Rusiji i srpska vlada traži taj balans da izvuče neke prednosti i dobitke iz odnosa sa Rusijom. Videćemo da li će biti nekih benefita za Srbiju, to nije jasno", smatra Bečev.

Osvrnuvši se na ukrajinsku krizu, Bečev je rekao da ne očekuje nove sankcije Rusiji, ali da je neizvesno šta će biti u narednim mesecima.

"Trenutno imamo pauzu, nemamo ratovanje. Na istoku Ukrajine, 5. septembra zvaničnici EU i Rusije su se dogovorili da počne neki proces autonomije na istoku. Međutim, čitajući izjave evropskih političara i zvaničnika ispada da Rusija ne implementira taj sporazum i u tome je problem", naglasio je on.

Kaže i da je teško, kao što to Srbija pokušava, da se održi balans između EU i Rusije po pitanju ukrajinske krize, ali navodi i da takvu dilemu imaju i druge clanice Unije poput Češke i Mađarske.

"Te zemlje su protiv jačanja sankcija. Dakle, Srbije je u jednoj situaciji koja je poznata unutar EU. Problem će nastati ako sankcije eskaliraju. Srbija će onda morati da se odluči da li da uvede sankcije Rusiji", zaključio je Bečev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: