Antić: Srbijagas nas neće usporiti

Srbija ni jednog trenutka neće imati usporen put pristupanja EU, niti snositi bilo kakve sankcije, zbog procesa restrukturiranja Srbijagasa, kaže Antić.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2014.

17:42

Default images

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je najavio da je Vladi Srbije danas uputio na usvajanje plan restrukturiranja tog preduzeća, koji je u potpunosti usaglašen sa Drugim i Trećim energetskim paketom Evropske unije.

Očekujem da će Vlada Srbije u najskorije vreme usvojiti taj plan restrukturiranja Srbijagasa, što će omogućiti da to pitanje završimo u predviđenim rokovima i u skladu sa principima Trećeg energetskog paketa, istakao je Antić.

On je precizirao da je plan da do 31. marta 2015. godine Srbijagas bude vertikalno integrisana kompanija, sa pravno razdvojenim energetskim delatnostima, što je, kako je naglasio, u potpunosti u skladu sa Trećim energetskim paketom i zakonodavstvom Srbije i Evropske unije, čime ispunjavamo sve zahteve i Evropske komisije i Energetske zajednice.

Ukoliko Vlada Srbije usvoji ovakve polazne osnove za restrukturiranje Srbijagasa i ako uspemo da to uradimo u realnim rokovima, Srbija ni jednog trenutka neće doći u situaciju da snosi sankcije Energetske zajednice, kazao je Antić.

On je istakao da je Srbija, po pitanju restrukturiranja Srbijagasa, u daleko boljoj poziciji od onoga kako je juče u našoj javnosti preneto i dodao da je čitav set tih pitanja dogovoren i potpuno usaglašen sa predstavnicima Energetske zajednice jugoistočne Evrope i Evropske komisije.

Pre dva meseca smo predstavnicima Evropske komisije i Energetske zajednice dali predlog plana restrukturiranja Srbijagasa i proteklih danas i nedelja smo imali veoma intezivnu komunikaciju po tom pitanju i intezivno usaglašavanje stavova, dodao je Antić.

Odgovarajući na pitanje da li takav model restrukturiranja Srbijagasa može da ugrozi projekat Južni tok, Antić je istakao da takav model ne može da ugrozi bilo koji od projekata Srbijagasa i da je on u potpunosti za nas prihvatljiv i neophodan, jer sadrži i niz odredbi vezanih za finansijsku konsolidaciju Srbijagasa.

Takav model restrukturiranja postoji i kod mnogih uspešnih kompanija na zapadu, a Srbijagas će uz pomoć takvog modela "izaći jači", rekao je Antić.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je juče da je razdvajanje delatnosti u okviru Srbijagasa zvanični uslov Evropske komisije za dalje razgovore o pridruživanju Srbije EU, ali i da je to uslov da Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) plasira bilo kakva sredstva u srpsku energetiku.

Kopač je rekao da je najveći problem taj što bi Srbijagas trebalo da se razdvoji na operatera prenosnog sistema i na snadbevača gasa, što nije urađeno i da zbog toga postoji opasnost da se uvedu sankcije Srbiji za narednih godinu dana.

Javno preduzeće Srbijagas saopštilo je da se na razdvajanju delatnosti u toj kompaniji uveliko radi i to od 2007. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: