NBS: Banke ne dirajte kamate

Narodna banka Srbije pozvala je banke da i ove godine u oktobru, tradicionalnom mesecu štednje, ne nude veće kamate na depozite nego što ih nude i tokom godine.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.10.2014.

17:12

Default images

Tako bi se izbeglo izazivanje rizika po likvidnost i stabilnost finansijskog sistema, poručuje NBS.

"Borbu za klijente i povećanje štednje banke bi trebalo da usmere na poboljšanje uslova usluga, širenje lepeze proizvoda i ponude štedišama, uz nastojanje da ponuđene kamate na štednju građana prikupljenu tokom ovog perioda ne odstupaju značajnije od prosečnih kamatnih stopa na štednju koje su aktuelne tokom cele godine", objavila je NBS povodom predstojećeg Svetskog dana štednje.

Namera centralne banke nije, kako navode, da na ovaj način utiče na poslovnu aktivnost banaka, već da preventivno deluje kako bi sprečila preterano izlaganje banaka riziku.

"Zato blagovremeno ukazujemo na to da neopravdano povećanje kamatnih stopa tokom ovog perioda može da izazove znacajnije poremecaje u odlivima i prilivima štednje između banaka, motivisane prevashodno isplativošću štednje. Uz to, smanjenje koncentracije dospeća štednih uloga olakšava upravljanje rizicima likvidnosti banaka i time pozitivno deluje na stabilnosti finansijskog sistema u celini", pise na sajtu www.nbs.rs.

Podaci o rastu dinarske i devizne štednje u proteklih godinu dana ukazuju da građani štednju u bankama i dalje ocenjuju kao sigurnu i isplativu, kao i da je očuvano poverenje u bankarski sektor i u stabilnost finansijskog sistema.

Tokom proteklih godinu dana, od kraja septembra prošle godine, dinarska štednja je značajno povecana, za 16,8 milijardi dinara, odnosno za 72,2 odsto i trenutno iznosi 40,2 milijarde dinara, navodi NBS.

U istom periodu, dodaje, devizna štednja, koja je i dalje na izuzetno visokom nivou od oko 8,48 miliona evra, povećana je 0,7 odsto ili za 61,9 miliona evra.

"Zato, očekujemo da će banke, kao i u prethodnoj godini, biti aktivne u promovisanju štednje i privlačenju klijenata, vodeći pri tome računa o visini kamatnih stopa na štednju i ravnomernom rasporedu obaveza po osnovu prikupljene štednje", poručuje NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: