Šabić će dobiti papire o Bg na vodi

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da će Mreži za restituciju, zatražena dokumenta u vezi Projekta "Beograd na vodi", biti dostavljena na vreme.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.10.2014.

14:52

Default images

Odnosno, kako je rekao, danas ili sutra, kada je i krajnji rok za to.

"Dobiće dokumenta na vreme, mislim da je krajnji rok sutra i da će do sutrašnjeg dana biti sve spremno za dostavljanje", rekao je Mali novinarima nakon što je obišao početak radova na izgradnji novog GTC-ovog poslovnog kompleksa na Novom Beogradu.

On je rekao da će, kad god je predviđen, rok biti ispoštovan, da sva dokumenta postoje i da tu nema nikakvih problema.

"Jedini problem koji imamo je u komunikaciji, jer se neke izjave daju pre nego što su rešenja ili zahtevi poslati, ali neka je i tako, mi ćemo sa svoje strane poštovati zakon i sve zakonske norme i sve što je do grada daćemo vreme. Ako je rok danas, to će biti dostavljeno danas do kraja dana", rekao je gradonačelnik.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić zatražio je juče od Gradske uprave Beograda da u roku od pet dana od dana prijema rešenja objave dokumenta iz kojih se može saznati broj i ishod rešenih predmeta koji se odnose na lokacije koje obuhvata područje Projekta "Beograd na vodi".

Kako je navedeno u saopštenju poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Šabić je naložio Gradskoj upravi Beograda da obavesti Mrežu za restituciju u Srbiji - Udruženje građana za povraćaj oduzete imovine "Beograd" da li poseduje informacije, odnosno te dokumente i da ukoliko ih poseduje kopije istih dostavi tražiocu.

Poverenik je naveo da je Gradska uprava, Sekretarijat za legalizaciju kome je zahtev neposredno podnet, bila po Zakonu o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja dužna da bez odlaganja, a najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema zahteva, tražioca informacije obavesti da li poseduje tražene informacije i ukoliko ih poseduje, dostavi kopije u kojima su one sadržane, ili da u suprotnom, ako nalazi da za to postoje zakonom predviđeni razlozi, donese rešenje o odbijanju zahteva.

Za slučaj da bilo šta u vezi sa podnetim zahtevom nije bilo jasno, Uprava je mogla u dodatnom, ostavljenom roku zatražiti od podnosioca zahteva razjašnjenje, kao što je mogla i da iz opravdanih razloga odrediti naknadni duži rok za dostavljanje informacija, po Zakonu ne duži od 40 dana, navodi se u saopštenju.

Kako se tvrdi, Gradska uprava nije uradila ništa od navedenog već je samo ignorisala zahtev tražioca informacija čime je počinila i zakonom predviđen kažnjiv prekršaj nakon čega je Mreža za restituciju u Srbiji podnela žalbu Povereniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: